PLAVI SLEMOVI 3U niškoj kasarni “Knjaz Mihajlo”organizovan je svečani ispraćaj 175 pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju u Republiku Liban. Ovo je sedma grupa koja odlazi u mirovnu operaciju Ujedinjenih nacija u toj zemlji, a tamo će provesti šest meseci. Svečanosti je prisustvovao i ministar Bratislav Gašić.

U mirovnu misiju u Liban odlazi pešadijska četa i vod za zaštitu snaga iz Treće brigade Kopnene vojske. Među njima je i kapetan Boško Vasiljević, koji je već učestvovao u jednoj multinacionalnoj misiji u Libanu.

Pripadnici čete spremni da izvrše sve zadatke u mirovnoj operaciji UN UNIFIL u Libanu. Ranija iskustva ugradili u sistem obuke, tako da je četa u potpunosti osposobljena i motivisana za izvršavanje zadataka, rekao je Vasiljević.

Svečani ispraćaj pripadnika Vojske organizovan je u niškoj kasarni “Knjaz Mihajlo”.

Obraćajući se mirovnjacima, ministar odbrane Bratislav Gašić istakao je da učešćem u međunarodnim operacijama predstavljaju srpsku vojsku i državu i pomažu jačanje međunarodne pozicije Republike Srbije.

Učešćem u misijama predstavljamo našu vojsku i domovinu i jačamo međunarodnu poziciju Srbije. Upoznajte i poštujte kulturu i običaje drugih, a svojim delima pokažite kakvi ljudi žive u Srbiji i zašto je srpski vojnik cenjen svuda u svetu. Prenosite poruke mira i prijateljstva u svim situacijama i svim ljudima sa kojima dođete u kontakt, poručio je Gašić budućim mirovnjacima.

PLAVI SLEMOVI 2U prethodnim multinacionalnim operacijama srpski vojnici ocenjivani su najvišim ocenama, uz priznanja od visokih predstavnika Ujedinjenih nacija.

Svečanom ispraćaju prisustvovala je i rodbina. Iako će šest meseci njihovi najdraži biti daleko, ne kriju ponos.

Svečanom ispraćaju srpskih plavih šlemova prisovovali su i načelnik genralštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predstavnici grada, opštine Pantelej i Eparhije niške.