Srpsko-ruski centar u Nišu opravdao postojanje

Srpsko-ruski centar u Nišu opravdao postojanje

srhcSrpsko-ruski humanitarni centar opravdao je svoje postojanje. To je istakao je koordinator centra Viktor Viktorovič Safjanov, sumirajući aktivnosti i rezultate rada u protekloj godini. Pripadnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra bili su tu kada je bilo najpotrebnije. Veliku pomoć pružili su ljudima u Srbiji tokom majskih poplava u Obrenovcu. Evakuisali su 2000 ljudi uključujući više od 600 dece.

Gašenje požara, otklanjanje posledica poplava, humanitarna pomoć nastradalom stanovništvu, razminiranje, ali i usavršavanje kadrova polja su na kojima deluje Srpsko-ruski humanitarni centar. Koliko je značaj ovog centra pokazuje njihov doprinos u saniranju majskih poplava, ali i pružanje pomoći u nedavnim nepogodama u Majdanpeku. Osnovan je 25. aprila 2012.godine, na osnovu sporazuma Vlada Republike Srbije i Ruske Federacije. Tu je kada treba pomoć u vanrednim situacijama na teritoriji Srbije i drugh država u balkanskom regionu.

Centar je aktivno učestvovao u nekoliko opreracija pružanja pomoći Republici Srbiji, kao i akcijama u otklanjanju posledica vanrednih situacija na teritoriji BiH, Grčke i Slovenije. I u 2015. godini će se ići u tom smeru.

Glavni zadatak centra u 2015. godini biće zaštita stanovništva Srbije od prirodnih i drugih nesreća kao i podizanje efikasnosti rada centra, istaknuto je prilikom sumiranja aktivnosti i rezultata rada u protekloj godini.[mom_video type=”youtube” id=”DejqwNPMGyM”]