Srpsko-ruski centar: Ugostili smo Amerikanca, nije imao primedbe!

Srpsko-ruski centar: Ugostili smo Amerikanca, nije imao primedbe!

Predstavnici SAD dobili su iscrpne odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala, uključujući i ona u vezi nacrta rusko-srpskog međuvladinog sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima SRHC-a u Nišu. To je saopšteno iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra nakon današnje posete predstavnika američke ambasade.

Ovo je prvi direktni rusko-američki susret u Nišu u vezi sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom i nakon višemesečnih tenzija i izjava američkih i ruskih zvaničnika o pravoj nameni Centra.

Usledio je na poziv Rusa, a pomoćnika vojnog atašea američke ambasade Hajrum Garvin ugostili su Kodirektor SRHC-a  Vjačeslav Vlasenko i srpski službenici Centra.

Ova poseta od strane predstavnika Ambasade SAD  je još jedna potvrda apsolutne transparentnosti rada Centra, koji ima za cilj isključivo rešavanje zadataka u oblasti reagovanja na vanredne situacije i pružanje humanitarne pomoći u Republici Srbiji i drugim balkanskim državama. Američki gosti nisu izneli nikakve primedbe u tom pogledum, saopšteno je iz SRHC.

Posebno interesovanje je izazvao Centar  upravljanja u kriznim situacijama (CUKS), koji daje mogućnost da se operativno dobijaju stručne informacije o klimatskoj i tehnogenoj situaciji u regionu i da se daju prognoze vezane za njen razvoj, što pomaže nadležnim strukturama da preduzmu neophodne mere bezbednosti, saopšteno je iz SRHC.

Američki gost je, takođe, informisan da u da u julu mesecu jedinica SRHC-a zadužena za humanitarno razminiranje počinje sa čišćenjem teritorije Srbije, a iz Rusije stiže prvi deo opreme i tehnike, koja je namenjena za popunjavanje rezervi Centra i za razvoj nastavno-trenažne osnove, navodi se u saopštenju SRHC.

Očekuje se da će u toku sledeće nedelje Centar posetiti delegacije i nekih drugih ambasada stranih država sa sedištem u Beogradu (između ostalog za 18. jul je planirana poseta predstavnika Ambasada Austrije, Švajcarske i Poljske).

Američka ambasada još se nije oglasila povodom ove posete.