ŠTA JE OSTALO OD EI? (VIDEO)

ŠTA JE OSTALO OD EI? (VIDEO)

Posle neuspelih privatizacija, u niškoj Elektronskoj industriji u kojoj je nekada bilo 50 fabrika danas postoje samo tri firme koje su zadržale delatnost kojom su se bavile. Većinu preduzeća kupili su stranci, tako da je danas na 66 hektara oko 150 manjih firmi. Zapuštenih hala i magacina i dalje ima, a pоslovni prostor nekadašnje firme EI Komerc biće ponuđen kupcima na licitaciji 20. decembra.

Dobro došli u grad elektronike”. Natpis koji je decenijama dočekivao putnike pri ulasku u Niš. Više ne postoji, a nema ni punih hala nekadašnje Elektronske industrije. Počela je da propada 90-tih godina prošlog veka.

Najuspešniji period poslovanja bio je od 1965. do 1980. godine. U to vreme EI je imala pogone ne samo u Nišu već I u Beogradu. Tada je u krugu fabrike bilo 50 preduzeća sa 28.000 radnika, sa godišnjim bruto proizvodom od 700 miliona dolara.

Proizvodila je televizore i druge aparate elektronike i mikroleketonike. Muzičke uređaje, telefone, medicinskuiI vojnu opremu. To je sve nestalo. Ostala su dugovanja, nezbrinuti radnici koji i danas potražuju svoje zaostale plate. Raspadu ove industrije doprineli su prvi zakon o privatizaciji i Zakon o zapošljavanju pripravnika, kažu nekadašnji sindikalci elektronske.

Pva fabrika Eleketronske industrije privatizovana je 1991. godine, ali proces privatizacije nije uspeo I stavljen je katanac na veliki broj fabrika. Odlukom niškog Privrednog suda, 2016. godine pokrenut je stečaj u holdingu EI korporacije. Samo tri firme se bave onim delatnostima koa nekada.

“Sada se forme bavim svime i svačim, a radnici njih 2000 i dalje ne mogu da naplate svoje zaostale plate”, kaže nekadašnji radnik EI.

Posle pogubnih privatizacija danas se u kompleksu od 66 hektara nalazi 150 firmi koje proizvode sve i svašta. Deo EI Holdinga – EI Komerc u stečaju je od 2015. godine, a biće na licitaciji 20. decembra. Reč je o dva poslovna prostora ukupne povšine od nešto više od 1000 kvadrata, a početna cena je oko 29,8 miliona dinara, saopštila je Agencija za lincenciranje stečajnih upravnika.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com