четвртак, септембар 19

(VIDEO) Šta se leti kuva u niškoj Studentskoj menzi?

0
139

Studentska menza unajveće radi i tokom leta, kada nema studenata u domovima. Pomoćnik direktora Studentskog centra za ishranu Slobodan Ranđelović je u Jutarnjem programu TV Zona plus rekao da menza sprema obroke za goste koji borave u Nišu kao učesnici festivala i manifestacija.

Priprema se i novi jelovnik, na zahtev studenata da postoji više zdravih, specifičnih obroka, pekaraskih proizvoda bez glutena, kao i više prirodnih sokova sa manje šećera.

 

ŠTA SE LETI KUVA U NIŠKOJ STUDENTSKOJ MENZI?

Iako od sredine jula više nema studenata koji žive u domovima i koji su korisnici studentske menze, kuhinja radi. Svakodnevno se spremaju obroci za goste Grada Niša. Sada su na smeštaju učesnici 17. Međunarodnog studentskog festivala folklora, njih 250, a nedavno su bili i inostrani gosti Horskih svečanosti.

Imamo npr. iz Kine i Kolumbije koji ne jedu prerađevine, više su za bela mesa, ribu, voće i povrće. Kinezi su tražili da piju čaj ali sami da ga pripremaju, da dobiju samo vruću vodu. Sa vođama puta obično sve dogovaramo i jelovnike za njih pripremamo dan za dan”, kaže Ranđelović.

Sa stranim gostima Studentskog centra kuvari i pekari su do 21. avgusta, a onda od septembra obroci menze biće isključivo pripremani za studente. Za razliku od prethodnih godina današnji akademci su probirljiviji što izbora hrane tiče, kaže Ranđelović.

Zbog toga se, a na osnovu anekta koje Studentski centar svake godine radi, uvode se izmene u jelovniku u delu zdravih obroka. Već se prave lepinje sa sedam vrsta semenki, a od ove godine ponuda će biti još bogatija.

Ove ogdine u ponudi ćemo imati lepinje bez glutena jer primećujemo da ima mnogo više onih koji pate od različitih alergija i nisu tolerantni na gluten”, dodaje Ranđelović.

Ranđelović ističe da je niška menza i jedina u Srbiji koja sama prirpema zimnicu da bi bila zdrava, bez konzervansa. Zanimljivo je i da i u niškoj menzi nema viškova hrane.

„Suština je dobro planiranje, a studenti kupuju određeni broj oborka preko kartica i koliko kupe, toliko ministarstvo nama i plati”

Kada traju predavanja i semestri Studentska menza u Nišu svakog dana pripremi oko 2000 obroka.

Deo kuhinjskih aparata je obnovljen kako bi štedeli struju, kaže Ranđelović. Dodaje da bi trebalo da se razmišlja i o smeni generacija kuvara jer nema mnogo mladih kuvara i pekara koji žele da rade u menzi i da bi za koju godinu to mogao postati problem.

 

Leave a reply