TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

STARA PLANINA POSTAJE NACIONALNI PARK (VIDEO)

Stara planina, prirodno bogtastvo izuzetnog značaja, od 5. januara je pod najvišim stepenom zaštite države i na putu da postane nacionalni park. Danko Jović iz Zavoda za zaštitu prirode za Zonu plus kaže da je predlog dostavljen resornom ministarstvu i da je samo nekoliko koraka u proceduri ostalo da se Stara planina proglasi nacionalnim parkom.

Već je smatramo nacionalnim parkom zato što na sajtu ministarstva izašla naša studija. Ostala je još neka procedura, proglašenje, kaže Jović.

Stara planina i Kučaj-Beljanica su prva dva nacionalna parka koja će biti proglašena u Srbiji nakon 40 godina! Nacionalni park Stara planina prostire se na 116.000 hektara. Pronalaze se rešenja da se spreči negativan uticaj urbanizacije na prirodno bogatstvo Stare palnine.

Mi se trudimo da ta izgradnja bude u selima, u tim urbanim prostorima. Ono što je napravljeno na Jabučkom ravništu , trudimo se da to ostane tako. Da svi ostali sadržaji budu u selima kako bi lokalno stanovništvo imalo korsiti, da dešavanja budu u selima u vreme turističke sezone. To je naša ideja. To je trend i u svetu, objašnjava Danko Jović.

Stara planina nalazi se nedaleko od Knjaževca i prostire se na teritoriji Zaječara, Dimitrovgrada i Pirota. Ona je najčistiji i najbogatiji deo jugoistočne Srbije. Prirodna je granica prema Bugarskoj i predstavlja ogroman potencijal za razvoj turizma. Stara planina predstavlja bogatstvo izvanrednog značaja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com