Štednja neizbežna

Štednja neizbežna

ŠTEDNJA NEIZBEŽNA.avi_snapshot_00.47_[2014.10.17_19.32.05]Prvo smanjenje plata i penzija građani bi mogli da osete kroz primanja za novembar, budući da je ministar finansija Dušan Vujović najavio da će primena novih mera štednje početi nekoliko nedelja nakon usvajanja rebalansa budžeta za 2014,koji će se naći pred poslanicima sredinom oktobra. Definitivan dogovor Vlade Srbije oko primene mera, koje podrazumevaju i smanjivanje plata i penzija, biće obelodanjen u predlogu rebalansa budžeta.

Mere štednje Vlade Republike Srbije neće pogoditi samo one čija su primanja ispod 25 hiljada dinara. Ostali smanjenja plata i penzija mogu da očekuju krajem ove godine. Ekonomisti tvrde da je štednja nužna, ali ističu da je potrebno pronaći meru i štedeti na pravi način. Kažu da se često dešavalo da stvari izmaknu kontroli i da te mere pogode najviše socijalno najugroženije. Uz to ističu da treba voditi računa o resursima i da bi prevelika štednja najkvalitetnije kadrove mogla da natera da odu iz zemlje.

Kako se štedi u domaćinstvu, tako mora i u državi. Tu nema razlike, kaže ekonomista Zoran Aranđelović

Viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Peščić koji je bio gost na skupu posvećenom održivom rastu na Ekonomskom fakultetu nije želeo da govori o merama štednje. Ipak, osvrnuo se na inflaciju i recesiju.

Podaci pokazuju da će se realizovati negativan privredni rast, kaže viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Peščić.

Ekonomisti ne žele da daju precizan odgovor da li se kasni sa merama štednje, ali tvrde da je takvih poteza u poslednjih 30 godina bilo u više navrata.

Prema planu koji je izložio premijer Aleksandar Vučić, plate od 25.000 dinara, koje prima oko 113.000 ljudi, neće biti smanjivane. Za plate iznad 25.000 dinara, smanjenje će ići linearno i iznosiće bi 10, ili 10,5 odsto, dok će oni sa pimanjima iznad 100.000 dinara, kojih ima 31.167 podneti najveći teret.[mom_video type=”youtube” id=”G8TUyuijBm4″]

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com