Stanley Jordan

Poslednjih decenija jedan od najaktuelnijih džez gitarista Stanley Jordan, predstaviće se na na Nišvilu programom: „Stanley plays Jimi“, kojim odaje počast i obeležava 50 godina od smrti sigurno najoriginalnijeg rock gitariste Džimija Hendriksa, ali i njegovog legendarnog nastupa na Wodstock festivalu, najavili su danas iz Nišvil festivala.

U klasičnoj „hendrixovskoj“ formaciji trija (Laurence Cottle baš – Gabor Dornyei – bubnjevi), Stenli Džordan,poznat po svojoj „klavirskoj“ tehnici sviranja gitare obema rukama na vratu gitare, nastupiće u petak 13. avgusta.

Iako i sam Jordan kaže da ovo jeste „tribute“ program, zbog čega je na bini i obučen kao Hendrix, to je ipak daleko iznad puke imitacije, jer se on svojom kreativnošću nadovezuje na Jimijevo nasleđe.

Ovo je, kaže Jordan, neka vrsta „fantazijskog koncerta“ odnosno moje viđenje kako bi Hedndriks, da je živ svirao danas.

Stanley Jordan iza sebe ima 4 Grammy nominacije, rasprodate koncerte širom sveta, milionske tiraže albuma, od kojih je recimo samo debi album iz 1985. godine „Magic Touć“ proveo pedeset i jednu (!) nedelju na prvom mestu Bilbordove jaž liste, a svirao je i snimao sa takvim imenima kao što su Benny Carter, Dižy Gillespie, Miles Davis, Billy Cobham.

Zbog svega toga njegov „hommage“ Hendrix-u može izgledati kao iznenađenje ali samo na prvi pogled.

„Pre nego što sam se okrenuo džezu, slušao sam rok muziku, a upravo me je Hendriksova muzika i usmerila ka džezu. Jer, poznato je da je Hendrix „džemovao“ sa nekim izuzetnim džezerima (Rasaan Roland Kirk, Larry Young), a imao i dogovorena sminanja sa Milesom Davisom i Gilom Evansom. Da nije iznenada preminuo i u trenutku kada je njegova kreativnost bila u izrazito uzlaznoj putanji – možemo samo da pretpostavimo u kom bi pravcu otišla njegova muzika“, kazao je Džordan.

Stanli Džordan takođe naglašava da je ideja da se okrene „taping“ tehnici mu je donelo svetsku slavu (mada izvodeći ovaj program, osim što i veoma uverljivo peva, dosta svira i „klasičnom“ rok tehnihom, odnosno trzalicom u desnoj ruci!) dobio upravo od Hendrixa:

„Gledao sam ga kako svira samo levom rukom, bez okidanja žica, a onda sam u jednom trenutku shvatio da bih mogao da na vratu upotrebim i desnu ruku“ ? kaže Džordan.