четвртак, јул 18

STEPENICE KAO PREPREKA DO ODBORNIČKE KLUPE (VIDEO)

0
48

Niz stepenice uz pomoć asistenta i dobrovoljca

Da li će to što je među odbornicima u Skupštini Grada Niša jedna osoba sa invaliditetom ubrzati da zgrada u Ulici Nikole Pašića 24 dobije lift? Za sada Jasminu Barać Perović, koja boluje od progresivne mišićne distrofije, bukvalno nose uz stepenice da bi mogla da obavlja svoju dužnost i prisustvuje sednicama gradskog parlamenta.

Jasmina Barać Perović prva je osoba sa invaliditetom koja je odbornik Skupštine Grada Niša.  Za sada je prinuđena da stepenište savlada uz pomoć personalnog asistenta i obavezno još jednog dobrovoljca, koji stolicu na koju ona sedne ponesu uz stepenište. Do skupštinske sale i službi Skupštine grada Niša na prvom spratu vodi tridesetak stepenica, što je za osobe sa invaliditetom velika prepreka. Njena želja je da ta zgrada dobije lift.

Jasmina Barać Perović, odbornica SG Niša

„Zaista jeste podvig i hrabrost posebno jer znamo da niška skupština totalno nedostupna, da nemamo lift, da nemamo prilagođeni toalet već na žalost postoji čučavac, ali kad neko želi da menja stvari na bolje a ja želim svoj grad bez barijera i Srbiju bez barijera –  onda nema mesta strahu“- rekla je za  Zonu plus Barać Perović.

Stvari se pokreću sa mrtve tačke. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da je, u saradnji sa ministrom za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zoranom Đorđevićem već pokrenuta inicijativa  da se u zgradi Skupštine grada postavi lift.

gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski

„Taj lift neće biti od pomoći samo osobama sa invaliditetom, već i majkama sa decom, da im omogući da dođu do prvog odnosno drugog sprata Gradske uprave, gde se nalazi Poreska uprava i važni sekretarijati i mislim da smo što se tiče prikupljanja dokumentacije na pravom putu“

 

 

Predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić pojašnjava da bi to bio panoramski lift, što je mnogo brže,  jednostavnije i jeftinije. Međutim, ne odustaje se ni od davnog plana da se u Ulici Nikole Pašića 24 napravi unutrašnji lift. Postojala je i građevinska dozvola koja je, međutim, istekla.

Džunić kaže da postojie uslovi  da se sagradi lift koji bi vozio do poslednjeg sprata.

predsednik SG Niša Boban Džunić

„To je nešto što ćemo inicirati i za šta je potrebno u budžetu grada opredeliti određenu aproprijaciju kako bi se taj novac obezbedio. Moja inicijativa u razgovoru sa predstavnicima svih političkih struktura, pozicionih i opozicionih jeste da se ponovo krene sa tom  građevinskom dozvolom, da se to obnovi“.

 

Iako gotovo svuda nailazi na barijere,  Jasmina Barać Perović kaže da ne odustaje.

Jasmina Barać Perović, odbornica SG Niša

„Daću sve od sebe dokle god moje zdravstveno stanje to dozvoljava, da se izborim za dobre stvari u našem gradu, eto za početak da napravimo lift“.

Dodaje da već stižu dobre informacije od njene mentorke u projektu „Žene sa invaliditetom u politici“ poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković  da će za lift i saniranje toaleta stići donacija Evropske banke.

Inače, Jasmina Barać Perović je predsednica udruženja „Iz kruga“, čija je misija borba za bolje uslove osoba sa invaliditetom.

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Leave a reply