STO DEVETNAESTI DAN RATA U UKRAJINI. PUTIN NAJAVLJUJE MEĐUNARODNU VALUTU BRIKS-A

STO DEVETNAESTI DAN RATA U UKRAJINI. PUTIN NAJAVLJUJE MEĐUNARODNU VALUTU BRIKS-A

Sto devetnaesti dan rata u Ukrajini. Ruska vojska se približava Lisičansku, saopštila je ukrajinska strana. Tvrde da Rusi žestoko bombarduju i da gori sve što može da gori. Napadnut je i Nikolajev. Rusija sa svoje strane kaže da je njen bezuslovni prioritet sprečavanje direktnog sukoba nuklearnih država. Ipak, Kremlj ne isključuje smrtnu kaznu za zarobljene američke borce, što Vašington ocenjuje kao “užasavajuće”. Takođe, Moskva kaže da njen odgovor na odluku Litvanije da blokira ruski transport robe ka Kalinjingradskoj oblasti na osnovu sankcija EU neće biti diplomatske, već praktične prirode. A iz Međunarodne agencije za energetiku upozoravaju da bi Rusija mogla u potpunosti da prekine isporuke gasa Evropi u nastojanju da ojača svoju političku poziciju usled ukrajinske krize i da Evropa treba već sada da se pripremi za to. Vladimir Putin je izjavio i da se razmatra mogućnost kreiranja međunarodne rezervne valute zemalja članica BRIKS-a koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Putin je takođe naveo da je ruski sistem za razmenu finansijskih poruka, kao alternativa za SWIFT otvoren za povezivanje banaka iz zemalja članica BRIKS-a.

Zajedno sa našim partnerima iz BRIKS-a radimo na pouzdanim alternativnim mehanizmima za međunarodna plaćanja. Ruski sistem za razmenu finansijskih poruka je otvoren za povezivanje banaka iz naših pet zemalja, rekao je Putin.

Predsednik Rusije je poručio i da se, kako kaže, uvođenjem novih sankcija Rusiji “pojačavaju mehanizmi vršenja pritiska na konkurenciju”, te da će, dodaje, “zbog poteza Zapada globalni ekonomski problemi postati hronični”. 

Proteklih dana nekoliko desetina civila napustilo je prostor hemijske fabrike “Azot” u Severodonjecku, ali to nije rezultat dogovora sa ukrajinskim snagama koje se tamo skrivaju, kaže ambasador Luganske narodne republike (LNR), koja je proglasila nezavisnost, Rodion Mirošnik.

“Proteklih nekoliko dana ljudi su izlazili nekoliko puta, upravo sami, kako se obruč stezao oko militanata”, poručio je Mirošnik, prenosi agencija Tas. Kaže da su civili pogledali napolje i videli da je moguće da izađu iz fabrike, ali je ukazao da to nije bilo u okviru dogovora sa ukrajinskom stranom.

Rusija bi mogla u potpunosti da prekine isporuke gasa Evropi u nastojanju da ojača svoju političku poziciju usled ukrajinske krize, kaže šef Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birol, dodajući da Evropa treba već sada da se pripremi za to.

Uzimajući u obzir skorašnje ponašanje Moskve, ne bih isključio mogućnost da Rusija nastavi da tu i tamo nalazi različite razloge i da nastavi da traži izgovore za dalje smanjenje isporuka gasa Evropi i da ih možda čak potpuno prekine, naveo je Birol u izjavi poslatoj Rojtersu.

To je, ističe on, razlog zbog kojeg su Evropi potrebni planovi za vanredne situacije.

U isto vreme, Elina Bardram, vršilac dužnosti direktora za međunarodne poslove i klimatske finansije u Evropskoj komisiji, rekla je da će se Evropska unija privremeno vratiti na ugalj kako bi se izborila sa smanjenim dotokom ruskog gasa. Prema njenim rečima, Evropa će se privremeno okrenuti fosilnim gorivima kao alternativi za ruski gas u svetlu, kako kaže, poslednjih aktivnosti Vladimira Putina, ali ovaj potez neće poremetiti dugoročne evropske ciljeve vezane za klimatske promene.

Najmanje jedna osoba poginula je u ruskom raketnom napadu, a oštećene su i zgrade, uključujući školu u južnom ukrajinskom gradu Nikolajevu, izjavio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič. Prema rečima Senkeviča napadi su izazvali nekoliko požara, oštetili više stambenih i poslovnih zgrada, prenosi Rojters.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com