Stota operacija na otvorenom srcu u Nišu ove godine

KLINIKA ZA KARDIOHIRUTRGIJUU Nišu je od početka godine urađeno više od sto operacija na otvorenom srcu. Čak, zahvaljujući niškoj klinici, počela je da se smanjuje jedinstvena lista čekanja za operacije, jer je tu operisan i 31 pacijent Instituta za kardiovaskularne bolesti na Dedinju.

Mi očekujemo da ćemo od 2017. godine raditi 500 operacija godišnje i da više neće biti liste čekanja u KC Niš, kaže direktor Klinike za Kardiohirurgiju u Nišu doc. dr Dragan Milić.

Za to je potrebno i dodatno opremiti kliniku – broj kreveta u intenzivnoj nezi treba povećati sa sedam na 11 i nabaviti još jedan aparat za drugu operacionu salu. Koordinator Ministarstva zdravlja za razvoj kardiohirurgije prof. drMiljko Ristić ocenjuje da je važno što je u Nišu postignut kontinuitet u radu tako da se operacije obavljaju svakodnevno i veoma uspešno.

Kardiohirurške operacije još se rade uz pomoć stručnjaka Kliničkog centra Sbije, ali ih obavljanju uglavnom lekari iz Niša. Do kraja naredne godine biće završena edukacija pet niških kardiohirurga.

Klinika za kardiohirurgiju u Nišu otvorena je krajem 2014. godine. Prošle godine tu je uradjeno 79 operacija na otvorenom srcu i jedna ugradnja veštačke srčane pumpe.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com