Stočari upozoreni na bolest goveda "kvrgava koža"

Farma u Lalincu (1)Stočari niškog kraja kažu da su upozoreni na opasnost od zarazne bolesti goveda tzv. “kvrgave kože”, koja se proširila Pčinjskim okrugom. Vlasnik farme u Lalincu Vladimir Stojanović kaže da je najavljena vakcinacija stoke, ali da sve to neće mnogo vredeti bez sprečavanja šverca stoke. Na taj način grla se transportuju bez ikakve kontrole, moguće i sa zaraženih područja.

Najveći prenosioci su šverceri. Oni dovoze iz Dimitrovgrada, Bosilegrada i ostalih krajeva zaraženu stoku i preprodaju je. To bi trebalo da se kontroliše ili da se zabrani. Što se bolest pojavila u Bujanovcu? Iz Bujanovca ljudi kupuju stoku po celoj Srbiji, zato je tamo pronađena bolest, kaže Stojanović.

Upravo je kretanje, odnosno transport zaraženih životinja jedan od načina širenja virusa nodularnog dermatitisa. Veterinari savetuju i obaveznu dezinsekciju kao preventivnu meru, jer virus uzročnik bolesti prenose insekati -krpelji, komarci, muve.

Farma u Lalincu (3)Nadam se da će naši stočari ovo ozbiljno shvatiti. Pre svega savetujemo da životinje koje su u štalama budu obezbeđene mrežicama na vratima i prozorima i da se jave veterinarskoj službi radi dezinsekcije – prskanja protiv letećih insekata. Za životinje koje idu na pašu takođe postoji sredstvo koje odbija insekte, kaže direktor Veterinarske stanice Bujanovac Miodrag Milković.

Farma u Lalincu (2)Stojanovići imaju oko 70 grla stoke – krave za mužu, bikove, junice i telad. Kažu, za sada uz mnogo truda može da se živi od stočarstva, ali je budućnost – neizvesna, zbog krize koja vlada u celoj Evropi. Ovakve potencijalne opasnosti dodatno dolivaju ulje na vatru. No nisu previše uplašeni.

Svake godine se pojavi po neka bolest i ne obraćamo previše pažnju… radimo šta moramo i toliko, kaže Vladimir.

Nodularni dermatitis je virusno oboljenje isključivo goveda. Endemski je prisutno u Africi i Srednjem istoku, odakle se 2013. godine proširilo na Tursku, 2015. na Grčku, a početkom ove godine i na Bugarsku i Makedoniju. Bolest se u Srbiji prvi put pojavila prošle nedelje u Bujanovcu I Bosilegradu, gde je odmah uništeno 25 krava. Vlada Srbije formirala je Operativni štab kako bi se sprečilo dalje širenje I bolest iskorenila, a nadležne institucije su potpuno spremne, kaže savetnik predsednika Vlade Srbije i predsednik tog štaba Dragan Glamočić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com