Štrajk na jedan sat, pregovori se nastavljaju

LUTKARSKO STRAJK UPOZORENJAAZaposleni u javnom sektoru, članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ zaustavili su posao na jedan sat. Štrajk upozorenja upućen je Vladi Srbije i Ministarstvu finansija, zbog predloga Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, kojim će se, kako kažu sindikati, dodatno pogoršati status radnika.

Ovakvo unižavanje zaposlenih u javnom sektoru je već alarmantno. Zarade su nam već umanjene za 10%, to bi bilo dodatno zahvatanje iz zarada zaposlenih, kaže predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u kulturi Niša Slobodan Miljković.

U međuvremenu, stvar se pokrenula s mrtve tačke – sindikatima je uveče dostavljen novi Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji je skoro identičan onom o kome je raspravljao Socijalno-ekonomski savet, ali ga ministar finansija Dušan Vujović nije prihvatio. Očekuju se novi sastanci u

Slobodan Miljković
Slobodan Miljković
četvrtak, a u subotu i susret sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Miljković kaže da se očekivalo da javni sektor dođe na udar.

Javni sektor je morao da dođe na udar. Imate partijske ljude koji se zapošljavaju isključivo u javnom sektoru zato što realni sektor ne radi. U javnom sektoru zaposleno je 750-800.000 ljudi i to je balon koji je morao jednom da prsne, ocenjuje Miljković.

Sem u Lutkarskom pozorištu, jednočasovna obustava rada uz čitanje sindikalnog proglasa organizovana je i u mnogim drugim javnim preduzećima u Nišu. Zaposleni u Gradskoj upravi radili su i taj jedan sat, ali, kako kažu, podržavaju sindikalne zahteve i štrajk upozorenja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com