Štrajk prosvetara se nastavlja

Štrajk prosvetara se nastavlja

od-sutra-u-strajku-preko-90-skola-u-branicevskom-okruguProsvetari nastavljaju štrajk, a zabunu u njihove redove donela je informacija da će onima koji štrajkuju plata za taj period biti smanjena. Međutim, u Uniji sindikata prosvetnih radnika su kategorični – izgubljeno vreme će biti nadoknađeno i nema nikakvih razloga da im se plata umanji. Pregovori sa ministrom trebalo bi da se nastave, ali poziva za to još nema.

Ministar prosvete kaže da država ne može da ispuni zahtev sindikata da prosvetni radnici budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, ali da podržava njihov zahtev da se naprave platni razredi.Verbić kaže da je nezadovoljstvo očekivano ali da štrajk nije dobro rešenje jer direktno šteti đacima. A sami đaci kažu – razumeju zahteve svojih profesora, iako je neko gradivo nemoguće savladati za 30 minuta.

A za priču o tome da će svima koji skraćuju časove biti skraćene plate Vladimir Milićević iz Unija sindikata prosvetnih radnika naziva dezinformacijom, jer će svi izgubljeni časovi biti nadoknađeni.

Niko zvanično nije pomenuo da će biti umanjena zarada. Ako se smanje zarade onda nema nadoknade časova. Ako nema nadoknade onda je pitanje koliko je regularna školska godina, kaže Milićević.

Prosvetari traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, donošenje Zakona o platnim razredima i pregovore o novom kolektivnom ugovoru.[mom_video type=”youtube” id=”5rF_5JEls8A”]

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com