strajk medicinaraU niškom Domu zdravlja i Kliničkom centru, kao i u većini medicinskih ustanova u Srbiji, održan je jednodnevni štrajk upozorenja i pročitan proglas. Predstavnici sindikata kažu da su lekari poštovali minimum procesa rada i primali samo hitne slučajeve, trudnice i decu. Najvažniji zahtev je da medicinski kadar bude izuzet od linearnog smanjena plata u javnom sektoru. Ali traži se i uvođenje platnih razreda i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Samo hitni slučajevi i trudnice – oni su mogli da računaju da ih lekari u državnim zdravstvenim ustanovama neće vratiti za sutra. Oko 100.000 članova četiri zdravstvena sindiakta su u štrajku upozorenja. Ipak, predstavnici sindikata u Kliničkom centru tvrde da do podneva nijedan pacijent nije vraćen.

Ne možemo da vratimo pacijenta koji je došao iz Kuršumlije. Mi se ipak bavimo humanom profesijom i to ne bi bilo na mestu, kaže predsednik  Sindikata zaposlenih u zdravstvu i soc. zaštiti Kliničkog centra Miodrag Živadinović.

Sa glavnim zahtevom da im ne bude smanjena plata kako predviđaju Vladine mere štednje, u štrajku upozorenja bili su sindikati u svim zdravstvenim ustanovama, pa I u Domu zdravlja.

Naše plate su već niske, a novo smanjenje će kvalitetne kadrove oterati iz zemlje, kaže Bojan Cekić iz  Sindikata zdravstva “Nezavisnost”.

Najvaljeno je da će se štrajkoviati svake srede. Ipak, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Nišavskog okruga kaže da pomaka u pregovorima sa premijerom Aleksandrom Vučićem i Ministarstvom zdravlja ima i tiču se potpisivanja kolektivnih ugovora i uvođenja platnih razreda.

Štrajku su prvi put pristupila sva četiri sindikata zdravstva koji obuhvataju 80 odsto zaposlenih. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da pacijenti ne smeju biti žrtve štrajka i da zdravstveni radnici ne mogu biti izuzeti od drugih profesija kada je reč o smanjenju plata.