TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Hronika Politika VESTI

ŠTRPCE: GRAĐANI UZNEMIRENI, DVE OSOBE UHAPŠENE POSLE UPADA ROSU

Dve osobe su uhapšene u akciji kosovske policije i tužilaštva u Štrpcu, a po odluci tužioca određen im je pritvor od 48 sati.

Uhapšeni su carinik N.G. i predsednik UO “Ski centar Brezovica” S.I. koji su osumnjičeni za krivično delo primanje mita, javio je RTS.

Oko 15 pripadnika kosovske policije ROSU sa dugim cevima rano jutros upali su u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i Brezovici, kao i u zgradu Privremenog organa opštine Štrpce.

Sve se dešava samo dan uoči godišnjice pogroma Srba na Kosovu, 17.marta 2004.godine.

“Pod izgovorom nastavka nekakve akcije pod nazivom “Brezovica”, oko 15 pripadnika ROSU, dugim cevima uperenim u starce i žene pretresali su srpske kuće, uznemiravali meštane, blokirali rad opštine i vozilima ometali funkcionisanje normalnog života”, naveo je direktor Kancelarije Vlade Srbnije za KiM, Petar Petković.

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu najavljuje da će protiv uhapšenih podneti zahtev za određivanje pritvora osnovnom sudu u Uroševcu.

Iz tužilaštva u Uroševcu navode da se sumnja da su navodno počinjena krivična dela zloupotrebe službenog položaja, uzimanje i davanje mita, prenosi RTS.

U prethodnoj akciji 3. marta, istog naziva “Brezovica”, uhapšeno je sedmoro osumnjičenih. Među njma tri bivša službenika Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture i četiri vlasnika privatnih preduzeća.

U prvoj akciji poznatoj kao “Brezovica”, u decembru prošle godine, uhapšeno je 10 osoba, među kojima je i bivši predsednik opštine Štrpce Bratislav Nikolić.

Vučić o upadu ROSU u Štrpce: Nismo naivni da očekujemo reakciju Zapada

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ne očekuje nikakvu reakciju međunarodne zajednice na upad pripadnika kosovske policije ROSU u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i Brezovici, jer će Priština reći da je to u sklopu borbe protiv kriminala i korupcije, iako im je cilj sasvim drugačiji. Cilj Prištine je, ističe, da “očiste” Sirinićku župu, da bi jug Kosmeta bio oslobođen prisustva Srba, da ne mogu tamo da opstanu, a sve prikriveno iza lažne brige za poštenje u odnosu na upravljanje Brezovicom.
“Meni je to sasvim jasno, a da li će i drugima biti jasno, to je druga stvar… A, da li da očekujemo da neko nešto kaže? Nemojte da ste naivni. Davno smo prevazišli taj stepen naivnosti da verujemo da će neko na Zapadu da kaže bilo šta protiv maltretiranja Srba na KiM”, poručio je Vučić.

Podsetio je da se sutra navršava 18. godina od pogroma Srba, 17. marta 2004. godine, pitajući koliko je ljudi, za tih 18 godina, odgovaralo, za uništavanje srpskih svetinja i ubijanje ljudi, dodajući da se oni koji su u Beogradu tada ćutali i ništa nisu preduzimali, danas hvale time što su ćutali i ništa nisu preduzimali.

“Ali, to nam je nauk da brinemo da nam se makar u takvoj razmeri, tragedije na Kosovu i Metohiji više ne događaju”, rekao je Vučić.

Jevtić: Akcija policije u Štrpcu čista politika

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić ocenio je da današnja akcija policije i hapšenje dvoje ljudi u tom gradu ima “čistu političku pozadinu”, zbog koje su, kako kaže, žitelji Štrpca s pravom uznemireni.

Jevtić je ukazao da akcije policije u Štrpcu imaju za cilj zastrašivanje preostalog srpskog stanovništva u toj opštini.

“Pod izgovorom borbe protiv korupcije neko je sebi dao za pravo da izvodi akcije koje, po mom ličnom uverenju, imaju za cilj jedino da zastraše preostalo srpsko stanovništvo u opštini Štrpce”, rekao je Jevtić tokom razgovora sa novinarima, prenosi RTS.

On je izrazio posebnu zabrinutost zbog toga što je informisan da je prilikom policijskog upada u prostorije Privremenog organa opštine Štrpce zaposlenima naloženo da do daljnjeg ne dolaze na posao.

“To je još jedna potvrda da se radi o čistoj politici, a ne nečemu drugom”, ukazao je Jevtić i postavio pitanje međunarodnim predstavnicima “da li Albanci koji su na privremenoj vlasti u Prištini imaju podršku za ono što čine”.

“U tom smislu trebalo bi zahtevati njihovu odgovornost”, zaključio je Jevtić.

Više naoružanih i maskiranih pripadnika kosovske policije ROSU, upalo je jutros nešto pre šest sati u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i Brezovici, a istovremeno su upali i u zgradu Privremenog organa opštine Štrpce, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com