OOV STRUJOMERI JUGOISTOK.mpg_snapshot_00.00_[2014.10.17_12.11.20]Nagađanja više nema. Struja u Srbiji poskupeće od 1. avgusta za 12%. U poskupljenje je uključena i akciza na električnu energiju. To je rekao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Do 12% poskupljenja došlo se nakon dogovora sa MMF-om, a najavljeno je i da će socijalno ugroženi građani imati besplatnih od 120 do 250 kilovat-časova mesečno. Interesantno je da su se za poskupljenje, pa i veće, zalagali i sindikati EPS-a.

Poskupljenje struje već nekoliko meseci „visi u vazduhu“, ali se nije znalo za koliko će ono biti. Nova cena je saopštena – od avgusta će građani Srbije struju plaćati 12% skuplje.

„Tu je uključena taksa, odnosno akciza od 7,5 odsto, a 4,5 odsto ići će Elektroprivredi Srbije. Ovo preduzeće ključno je za budući privredni razvoj, tako da je potrebno u njega ulagati dugoročno“, ocenio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić

Za Nišlije poskupljenje struje nije nikakva novost, ali ocenjuju da se do uštede u EPS-u moglo doći i drugim putem – smanjenjem broja radnika i primanja u Distribucijama, ali i naplatom zaostalih dugovanja.

„Plate ne moraju da smanjuju, ali broj zaposlenih svakako – u kancelarijama ih je ponegde 5-6“, kaže jedan Nišlija

JUGOISTOK NOVOPoskupljenjem od 12%, po oceni ministrarstva energetike, neće biti zadovoljni ni u samom EPS-u, jer su tražili više! Predstavnici Sindikata radnika u EPS-u i sindikata Kolubara ranije su rekli da je poskupljenje cene električne energije neophodno radi očuvanja sistema, jer je struja dugo bila socijalna kategorija u državi. U niškom “Jugoistoku” postoje dva sindikata, reprezentativni Sindikat radnika EPS-a i sindikat “Nezavisnost”, ali komentara od njih nije bilo.

Novo povećanje cene struje, kaže ministar energetike, ne odnosi se na privredu i industriju, sem deo akciza koji se odnosi na ukupnu potrošnju. Zato se, tvrdi Antić, ne očekuje da struja pogura i druge cene naviše. Sa druge strane, iako se do nedavno pokušavalo da akciza uopšte ne bude, sada ministar finansija Dušan Vujović kaže da će to biti siguran prihod za državu.

„Akciza na struju je ovde uvedena zato da imamo trajni izvor prihoda, kojim ćemo moći da podignemo kvalitet obrazovanja, zdravstva, i svih drugih uslova koje država pruža iz budžeta“, kaže ministar finansija Dušan Vujović

Poskupljenje struje, i to za 15% bio je direktan uslov MMF-a, koji je Vlada Srbije prihvatila. Do prošle nedelje se tvrdilo da bi zbog dobrih rezultata fiskalne politike to poskupljenje moglo biti duplo manje, oko 7%. Konačna cifra od 12% pokazuje da je MMF tek malo odustao od prvobitnog zahteva.