Studenti protestovali

PROTEST STUDENTI.mpg_snapshot_00.15_[2014.10.01_11.24.58]

Svečanostima u čast brucoša i podelom indeksa, na većini fakulteta Univerziteta u Srbiji počla je nova akademska godina. Međutim, pojedine studentske asocijacije već na startu semestra najavljuju protestne aktivnosti, nezadovoljni nedavno usvojenim izmenama Zakona o visokom obrazovanju, pre svega ukidanjem apsolventskog staža i jednog ispitnog roka. A neki studenti u Nišu već su prvog dana protestvovali.

Minut ćutanja za apsolventski staž koji je mrtav već dve nedelje. Tako je počeo samoinicijativni protest niških studenata na Trgu Kralja Milana.

Protest je organizovan preko Fejsbuk stranice. Uprkos najavama organizatora da će ih biti više od hiljadu, na centralnom niškom trgu bilo ih je mnogo manje. Među 200 do 300 nezadovoljnih studenata, uglavnom apsolvenata, najviše sa Ekonomskog fakulteta odakle je i potekla inicijativa za ovaj protest.

Mi želimo samo ona prava koja su imale i generacije pre nas. Tražimo vraćanje apsolventskog staža i šest ispitnih rokova, kaže apsolvent Ekonomskog fakulteta Mihajlo Pavlović.

Kako studenti navode, zbog izmena Zakona o visokom obrazovanju, apsolventski staž se plaća na većini fakulteta u Srbiji – negde je cena za obnovu godine fiksna, a negde se naplaćuju bolonjski bodovi. Tvrde da jedino na niškom Mašinskom fakultetu apsolventski staž neće biti naplaćivan. Organizatori dodaju da ovde neće biti stavljena tačka na proteste već da će izaći i 6. oktobra. Sve dok se njihovi zahtevi ne ispune.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com