Šumska staza spojila Kamenički vis i Cerjanku

Still0708_00001Turisti koji dođu na Kamenički vis ubuduće će moći kraćom putanjom da dođu i do Cerjanske pećine. Volonteri iz 12 evropskih zemalja u okviru međunarodnog kampa napravili su šumski put koji povezuje ova dva mesta. Tako je napravljena kružna turistička staza “Prsten Kalafata” duga 14 kilometara. vreme pešačanja od početne do krajnje tačke je oko sat vremena.

Upoznala sam ovde divne ljude iz različitih zemalja, oduševljena sam prirodom i volim ovde da provodim vreme. Ali, najinteresantnije i najvažnije je to što sam mogla da učinim nešto za ljude koji će ubuduće provoditi vreme u ovom kampu, kaže učesnica kampa iz Rusije Ekatarina.

Zahvaljujući ovim volonterima i kamp kućice, koje su svoje goste ispratile još davne 2004. godine, Still0708_00003turistima će ubuduće biti na raspolaganju. Kamp ima 21 kućicu, a do sada je opremljeno 12. Turisti će moći da koriste blizu 70 ležajeva.

Namera nam je da turistima ponudimo prenoćište i da poslujemo kao socijalno preduzeće i sav eventualni prihod od toga uložimo u besplatne ili subvencionisane kampove za naše najmlađe, kaže predsednik Udruženja “Kamenica” Dejan Mitić.

Ovakav Međunarodni kamp održava se po drugi put, a u opštini Pantelej kažu da je Kamenički vis itekako važan za turiste.