TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo GRADSKA PATROLA NIŠ U KADRU PROJEKTI 2022 Udarne

SUŠA I NIZAK VODOSTAJ REKA UGROŽAVAJU RIBE (VIDEO)

Zbog dugotrajne suše i visokih temperatura, vodostaj u svim rekama u Srbiji je izuzetno nizak, što ugrožava ribe i ostali živi svet u rekama. U Hidrometerološkom savezu kažu da će problem eskalirati i da su izdata upozorenja na moguće nepogode i padavine ali da to neće značajno promeniti vodostaj.

U ribočuvarskoj službi „Južna Morava 2“ apeluju na sva preduzeća i građane da u ribolovne vode ne ispuštaju štetne i opasne materije koje mogu pogoršati kvalitet vode, jer su već prijavjena uginuća ribe na Pustoj reci.

Za poslednjih nedelju dana vodostaj Nišave je pao 20 cm. Trenutno je 47 cm, što je najmanji zabležen nivo reke u julu.

Ovoliki nizak vodostaj Nišave i drugih reka na jugu Srbije nije istorijski. Ovo je slika koja se ponavlja iz godine u godine zbog promene klime koja donosi manje padavina tokom leta. Za razliku od prethodnih godina 2022. je suša stigla ranije nego inače. Dovoljno padavina nije bilo ni tokom proleća. Trenutni vodostaj reka je blizu biološkog minimuma i takva situacija će potrajati, kažu u Hidrometorološkom zavodu Srbije.

Problem će eskalirati, imaćemo loš status vode, i moguće umiranje riba, i imaćeo problema u oblasti vodosnabdevanja, a vodne rezerve nisu velike“, ističu u RHMZ.

Hidrolozi navode da se u narednom periodu očekuju samo dve olujne epozide u roku od dve nedelje ali one neće bitno uticati na vodostaj reka na jugu, i uopšte u Srbiji.

 

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com