OBELEZENA MANIFESTACIJA RADOST EVROPE.mpg_snapshot_00.00_[2014.10.06_21.30.25]Deca iz Evrope otvorila su susrete prijateljstva u Nišu koji su deo manifestacije „Radost Evrope“. Mališani iz Makedonije, Francuske, Niša i Beograda tradicionalno su nastupili u Svetosavskom domu. Organizator festivala je kao i svake godine Crkveno-igrački ansambl „Branko“, a pokrovitelj manifestacije Gradska opština Palilula, u kojoj je za učesnike tokom dana priređen svečani prijem.

Mališani iz Francuske, Makedonije i Srbije večeras slave svoje prijateljstvo. Spojili su ih pesma, igra i ples. Gosti iz Makedonije srećni su što su došli u Niš i što su kroz ovu manifestaciju stekli puno novih prijatelja.

Organizator je, po sedmi put, Crkveno-igrački ansambl „Branko“.

Deca na ovaj način upoznaju kulturu drugih zemalja i stiču nova prijateljstva, kaže organizator Miljko Petrović.

Velika pomoć za KUD „Branko“ stiže i od Niške eparhije.

A gradska opština Palilula, koja je i pokrovitelj ove manifestacije, uz pomoć svojih mališana ugostila je za sedam godina više od 800 gostiju iz nekoliko zemalja Evrope.

Temа 45. mаnifestаcije „Rаdost Evrope“, kojа prethodi ovom dogаđаju u Nišu, je u znаku stihovа Ljubivojа Ršumovićа: „Biće prаvde nа svetu, i znаnjа i lepote, decа će spаsiti plаnetu, od mržnje i prostote“. Nа ovаj nаčin u Srbiji se obeležаvа i 25 godinа od potpisivаnjа Konvencije UN o prаvimа detetа.