SUTRA POČINJE PROBA MALE MATURE

SUTRA POČINJE PROBA MALE MATURE

Probni završni ispit za osnovce počinje sutra i tokom dva naredna dana polagaće se matematika, srpski odnosno maternji jezik i kombinovani test.

Učenici osmog razreda, sutra, u petak, 9. aprila 2021. godine sa početkom u 13 časova, polagaće test iz matematike, a u subotu 10. aprila 2021. godine test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika sa početkom u 9 časova, dok će kombinovani test imati istog dana sa početkom u 11. 30 časova.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže da je sve spremno za polaganje probnog završnog ispita.

„Probni završni ispit treba da omogući učenicima da se upoznaju sa procedurama ispita i načinom polaganja. Učenici treba da rade zadatke bez tenzije i bez treme. Probni završni ispit je provera trenutnog znanja, koji treba da pokaže koliko su spremni i šta je još potrebno da eventualno nauče kako bi upotpunili svoje znanje za završni ispit“, rekao je Ružić.

Na probnom završnom ispitu učenici i zaposleni prolaze kroz utvrđene procedure ispita – vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završenog ispita, organizaciju prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo.
Probni završni ispit održaće se u školi, u grupama ne većim od 15 učenika, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Ovaj test se ne ocenjuje. Rešavanje testova traje 120 minuta.

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio je ispitna pitanja koja su dostavljena školama preko nadležnih školskih uprava. Direktor Zavoda, Branislav Ranđelović rekao je da su zadaci u testovima pripremljeni u potpunosti i u skladu sa važećim predmetnim standardima u našem obrazovnom sistemu, kao i u skladu sa programima i sadržajima predmeta koji se testiraju.

Ministar Ružić u subotu, 10. aprila 2021.godine, posetiće Osnovnu školu „Josif Pančić“ na Banovom brdu i razgovarati sa učenicima koji polažu probni završni ispit.

ZAŠTO JE “PROBA” UVEK TEŽA OD SAME MATURE?

Probni završni test uvek je za nijansu teži od konačnog, kako bi se povećala pažnja i kod dece i kod roditelja da u vreme do kraja školske godine budu aktivniji. navodi pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Milan Pašić, dodajući da će se zadaci oslanjati na one koje su se našli u zbirkama objavljenim u januaru.

Na pitanje da li će kriterijum bodovanja biti ublažen, Pašić kaže da je uveren da će i autori, rencenzenti i komisija imati u vidu faktor pandemije.

 

Inače, estovi sveć distribuirani i nalaze se u sefovima direktora škola.

Završni testovi planirani za 23, 24. i 25. jun, a da će 27. izaći preliminarni rezultati, a 2. jula konačni.

Ceo proces upisa biće digitalizovan preko portala mojasrednjaskola.gov.rs koji će od ponedeljka biti u funkciji.