Suva planina – neiskorišćen potencijal

Suva planina 3Seoski turizam je na jugu Srbije tek u povoju, ali u opštini Gadžin Han očekuju da će se to promeniti, zahvaljujući Suvoj planini, koja je postala specijalni rezervat prirode.

Već sada imamo motoriste i bicikliste, ali i avanturiste koji obilaze Suvu planinu.

Mi planiramo da se na Suvoj planini ne grade objekti već da u podnožju budu smeštajni kapaciteti, a da ona ostane takva kakva jeste, da ljudi mogu da vide njenu lepotu, kaže za Zonu plus predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević.

Određeni broj kuća u podnožju planine već je kategorisan i spreman za turiste. Plan je i da se oživi Suva planina 2stočarstvo i proizvodnja zdrave hrane. Đorđević objašnjava da i sada preko leta na pašnjacima planine ima preko 600 krava, ali da se telad prodaje u bescenje.

Cilj je da naši seljaci telad ne prodaju po dva evra po kilogramu, nego po deset evra, kaže Đorđević.

U planu je da se ponovo nasele divokoze, koje su tu živele u 18. i 19. veku.
Suva planina 1Suva planina se prostire na teritorijama opština Niška Banja, Gadžin Han i Bela Palanka. Ovaj lokalitet stavljen je pod zaštitu u cilju očuvanja bioloških, predeonih, geoloških i gemorfoloških vrednosti, kao i biološke i geološke raznovrsnosti.
Jovan Cvijić je svojevremeno Suvu planinu nazvao „Alpi juga Srbije“ zbog njenih okomitih stena koje se pružaju na severnoj strani. Sa te strane, Suva planina deluje kao da je isečena od glavnog grebena.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com