SIROMAŠTVO – LICE PROPISA I NALIČJE ŽIVOTA.avi_snapshot_00.00_[2014.10.20_19.22.03]Svaki četvrti građanin Srbije živi na granici siromaštva. A šta je granica? Da li prag za socijalna davanja od 7.000 dinara mesečno? Na vrata niške organizacije Crvenog krsta vrata svakoga dana kucaju mnogi tražeći hleb ili novac za lekove. Jer nemaju gde. Jer, iz najrazličitijih razloga, ne mogu da koriste sistem socijalne zaštite. Jer je sistem kao maleni kišobran koji treba da skloni previše ljudi.

U Nišu, pored tržnog centra ljudsku solidarnost iz dana u dan meri Sulejman Šekirovski. U kolicima, dijabetičar, ovako pokušava da prehrani porodicu.

Živim sa četvoročlanom porodicom. Ja ih izdržavam. Mora se, kaže Sulejman Šekirovski, koji prosi u centru Niša.

U Srbiji milion i 680 hiljada ljudi živi na ivici siromaštva. U organizaciji Crvenog krsta u Nišu kažu da je problem odrednica siromaštva. Kod nas to je 7.000 dinara po članu domaćinstva mesečno. U razvijenim zemljama prag je mnogo, mnogo veći.

Ako gledamo statistiku zapadnih zemalja ispada da imaju veći broj siromašnih. Pokazalo se da je njihov prag 300 evra po stanovniku. To pokazuje koliko je nerealna slika o tome šta je siromaštvo, kaže za Zonu plus sekretar Organizacije Crvenog krsta u Nišu Stojan Prokopović.

Mnogim Nišlijama potrebna je pomoć da prežive. Traže zaštitu Crvenog krsta, vuku odatle pakete kojih nema dovoljno za sve. Traže pomoć grada, jer su porodica i prijatelji u istom košmaru. A grad ima mogućnost da da jednokratnu novčanu pomoć za kupovinu knjiga, ogreva, za sahranu… plaća narodni kazan, tu je i dečiji dodatak. Kažu, pomažu koliko mogu, ali to nije uvek dovoljno.

Ako baš ne možemo, nije krivica do nas, uvek smo i mi ograničeni zakonskim okvirima, ali trudimo se da najugroženijima pomognemo, kaže načelnica Uprave za dečiju socijalnu i zdravstvenu zaštitu Mirjana Popović.

A kroz prste sistema mnogo toga propalo je na ničiju zemlju. Poput onih koji praznog tanjira mesecima čekaju prvu penziju. Ili onih koji imaju zemlju, a nesposobni su da je rade i od nje žive, poput starice u jednom niškom selu, koja nema prava na pomoć jer – ima zemljište i kuću.

Zatekli smo tamo baku od 90 godina, koja je bolesna od karcinoma.Gladuje, jer zbog imovine ne može da koristi materijalnu pomoć, kaže Stojan Prokopović.

Siromaštvo je, kako ističu u nevladinom sektoru i jedan od ključnih neprijatelja ljudskih prava.

Ako radite analizu ko sve spada u siromašne, videćete da je tu najviše onih iz marginalizovanih grupa koji se nalaze na rubu, koji su socijalno isključeni, kaže Dragan Đorđević iz Mreže odbora za ljudska prava Chris.

U Srbiji se procenjuje da oko 24 odsto od ukupno sedam miliona građana živi u opasnosti od siromaštava, a u najtežem položaju su mnogočlane porodice, deca, nezaposleni, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i njihove porodice.[mom_video type=“youtube“ id=“eVVnkyoJGWc“]