kardio znakNova klinika za kardiohirurgiju u sklopu niškog Kliničkog centra biće otvorena sutra. Ovo će biti jedna od najbolje opremljenih klinika te vrste na Balkanu, specijalizovana za složene operacije na srcu i krvnim sudovima kao i za transplantacju organa. Najavljeno je da će svečanom otvaranju prisustvovati visoki državni zvaničnici.

Pacijenti sa bolestima srca i krvnih sudova više neće morati u Beograd ili Novi Sad na operaciju. Složeni zahvati sada su mogući i na Klinici za kardihirurgiju u Nišu. Otvaranje ovakve ustanove smanjiće liste čekanja na operacije, koje su sada i duže od šest meseci. Na otvaranje se čekalo od 2010. godine, kada se i počelo sa izgradnjom.

Stručnjaci kažu da će niška Kardiohirurgija biti opremljena isto kao čuvena klinika Mejo. Namenjena za složene operacije na srcu i krvnim sudovima kao i za transplantacju organa, primaće pacijenti čije lečenje zahteva visokospecializovane uslove. Visok sistem sterilizacije, kažu, svodi na minimum intrahospitalne infekcije. Kardiohirurška klinika u Nišu smeštena je na 2.360 kavdrata, u njenu izgradnju i opremanje do sada je uloženo oko 250 miliona dinara. Klinika je velikim delom opremljena uz pomoć donatora.