SVE NIŠKE ŠKOLE IMAJU PLAN EVAKUACIJE UČENIKA U VANREDNIM SITUACIJAMA (VIDEO)

SVE NIŠKE ŠKOLE IMAJU PLAN EVAKUACIJE UČENIKA U VANREDNIM SITUACIJAMA (VIDEO)

SVE OSNOVNE ŠKOLE U NIŠU DOBILE PORUKE MRŽNJE I DOJAVU O POSTAVLJENOJ BOMBI

Gotovo sve osnovne škole na području Grada Niša putem mejla pored mnogbrojnih poruka mržnji dobile i dojavu o podmetnutoj bombi. Među prvima mejl je otvorila direktorka Osnovne škole” Vožda Karađorđe” koja je obavestila policiju i vrlo brzo je kontradiverziona jedinica ustanovila da se radi o lažnoj pretnji.

Ipak, u ovoj školi kao i u još 30 osnovnih škola u Nišu nastava je u prepodnevnoj smeni bila onlajn dok su učenici popodnevne smene, u školama u kojima je pregled završen, pohađali nastavu regularno.

Sve osnovne i srednje škole od nedavno imaju protokol o evakuaciji učenika u vanrednim situacijama, kaže načelnik Školske uprave, Predrag Nešović i dodaje da zavisno od toga kako je ko otvarao mejl je prijavljivao pretnje policiji, a kontradiverzione jedinice će biti u svim školama.  

U Osnovnoj školi “Vožd Karažorđe” koju u prepodnevnoj smeni pohađa skoro 400 učenika i predškolaca dojava o postavljenoj bombi stigla je ranim jutarnjim časovima. Na sreću tada u školi još nije bilo đaka.

“Poruka je stigla u 6.26 minuta prateće sredine i verovatno sam jedna od prvih direktora otvorila mejl tako da je odmah javljeno policiji i kontradiverzina jedinica je bila na licu mesta vrlo brzo. Ustanovljeno je da nema opasnosti, tako da će popodnevna smena ići u školu, dok je prepordnevna smena nastavu pohađala onlajn”, kaže Milena Kostič direktorka OŠ “Vožd Karažorđe” Niš.

Dodaje da je škola usvojila protokol o evakuaciji učenika u vanrednim situacjama i da je trebalo danas da imaju probu ali je odložena za popodne.

Prema informacijama Školske uprave u Nišu dojave o postavljenim bomba,a stigle su u više od 30 osnovnih škola. Na području Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga postoji 78 osnovnih škola i sve su usvojile protokole o evakuaciji učeniak u vanrednim situacijama.

Na području Niša postoji ukupno 55 osnovnih i srednjih škola, a napodručju tri okruga kojim upravlja Školska uprava 120.