TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Ekonomija Udarne VESTI

SVE ODE NA HRANU… (Video)

Prosečnoj četvoročlanoj porodici u Srbiji više od polovine ukupnog prihoda odlazi na hranu! To znači da ta porodica za normalne uslove za život izdvaja oko 1.000 evra mesečno. Sve to posebno pogađa penzionere čija je prosečna penzija 350 evra, kaže pomoćnik direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije (PKS) Bojan Stanić. Prema njegovim rečima, kupovna moć stanovništva je pala, a postoji mogućnot da će trajati do polovine naredne godine.

Činjenica je da za jednu četvoročlanu porodicu, da bi imala normalne uslove za život, potrebno je da izdvoji oko 120.000 dinara, što je oko 1.000 evra mesečno. Prosečna zarada u Srbiji je 640 evra, tako da je potrebno skoro dve prosečne plate, kako bi četvoročlana porodica mogla da ima normalne uslove za život, kaže Stanić.

Nišlijama, gde je prosek plata manji od republičkog, za normalan život potrebno je više negođto zarade.

Postoji nešto što se zove medijalna zarada. To je ona zarada do kog iznosa 50 odsto svih ljudi imaju platu, a drugih 50 procenata imaju veću od toga. Ta zarada iznosi oko 500 evra što je niža od prosečne zarade u Srbiji”, naveo je on i dodao je da ovo najviše pogađa penzionere, čija je prosečna penzija 350 evra, a medijalno posmatrano penzije, taj iznos je niži od prosečne penzije, objašnjava Stanić.

Shodno tome, ocenjuje Stanić, neminovne su određene mere države kako bi se pomoglo najsiromašnijem stanovništvu.

Država pokušava na selektivni način da obezbedi određena sredstva, zarad podrške najugroženijim slojevima, kako bi se socijalna politika odvijala na jednom prihvatljivom savremenom nivou, ali ne sme da bude previše izdašna da ne bi narušila budžet.To zavisi od nas samih unutar države, a svakako i spoljnog faktora. Očekujemo nastavak inflatornog pritisaka, što će imati za činjenicu rast kamatnih stopa, dodaje Bojan Stanić.

Kaže da, kada pogledamo trenutne rizike koji nas pogađaju, oni se mnogo ne razlikuju u odnosu na one rizike koji su prisutni u EU, a činjenica je da oni imaju na raspolaganju veće fondove kako bi podržali svoju privredu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com