Sve više razvoda brakova u Nišu

Sve više razvoda brakova u Nišu

RAZVODITokom 2013. godine na 1.000 skopljenih brakova u Nišu – trećina je završila razvodom! Ovakvu poražavajuću statistiku u Centru za socijalni rad ne pamte, dodajući da iz godine u godinu institucija braka, zbog krize, nezaposlenosti, ali i tanjih živaca polako gubi svoju vrednost. Stručnjaci procenjuju da bi razvoda bilo i više, da nisu toliko skupi – za brakorazvodnu parnicu potrebno je platiti i do 2.000 evra, te razvod ispadne skuplji od svadbe za 100 zvanica.

Nekada je ekonomska kriza parove spajala i osnaživala – danas je, izgleda, jedan od osnovnih razloga za rastanak. Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku četvrtina brakova u Srbiji završi se razvodom, a praksa čak pokazuje i goru sliku.

Za niškog matičara Miloja Zečevića, koji je tokom decenija rada sklopio stotine brakova, najnoviji podaci su zabrinjavajući.

“Pretpostavljam da nema tolerancije, neće niko nikog da trpi, a neko je očekivao više” kaže matičar Zečević.

U Nišu je najviše razvoda bilo 2013. godine.

“Na 1.00o sklopljenih brakova 353 su razvedena. To je najveći broj otkad pratim podatke, od 99. godine” objašnjava Dušica Jovanović, sociolog Centra za socijalni rad u Nišu.

Razvoda bi možda bilo i više da nisu toliko skupi – ukoliko vam advokat sastavlja tužbu za razvod braka ili predlog za sporazmuni razvod, to može da košta i do 16.500 dinara. na to se dodaje sudska taksa od 3.800. Ukoliko nema pomirenja na prvom ročištu, za svako sledeće advokatske usluge idu i do 18.000 dinara.

Zato za Pravni centar u Nišu, koji pruža besplatnu pravnu pomoć, posla oko sastavljanja tužbi ima preko glave, kaže Igor Milisavljević iz ovog centra.

Stručnjaci napominju da se na brak danas ne gleda kao što se gledalo nekoliko generacija unazad. Najčešće seme razdora jesu ekonomska zavisnost i kriza.

Neki pak krivca za sve češće razvode vide i u sve većoj emancipaciji – supružnici koji sve manje finansijski zavise od jedni od drugih, pa i tolerancija postaje sve tanja. A prema nekim mišljenjima varnica za pokretanje rastave braka danas su i društvene mreže.

Psiholozi kažu da su razgovor, posredovanje, savetovanje prvi koraci ka rešenju, i uvek mogu da pomognu. A u Matičnoj službi uveravaju nas da nije sve tako crno – dnevno se zakazuje i po 10 venčanja, a termini za maj, septembar i oktobar gotovo su popunjeni.[mom_video type=”youtube” id=”atC5-JpwpRw”]

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com