Sveti Trifun "Zarezoja" u Donjem Matejevcu

Sveti Trifun "Zarezoja" u Donjem Matejevcu

PANTELEJ YAREYOJA.mpg_000071320Niško vinogorje, koje je do druge polovine prošle decenije bilo opustošeno biljnim bolestima, polako se oporavlja. Proizvodnja raste, pored tradicionalnih, uvedene su i nove sorte. Vinogradarska proizvodnja podstiče se subvencijama iz posebnog gradskog fonda, a sve više mladih is Sićeva, Malče, Donjeg Matejevca vraće se tradiciji i u njoj pronalazi šansu za egzistenciju.

Danas oni proslavljaju Svetog Trifuna, poznatijeg kao “Zarezoja”. On je zaštitnik i slava vinogradara i gostioničara. To je dan kada se prvi put u godini obrezuje loza, uz posebnu molitvu i blagoslov sveštenika.

Selo dobrih vinogradara i dobrog vina. Tako meštani Donjeg Matejevca opisuju svoj kraj. U selu dobri domaćini, ali i domaćice: u vingoradu Živanovićevih, obnovljenom pre sedam godina sortom šardone, dve sestre koje vode porodični posao.

Hoćemo da iskoristimo priliku da pokažemo mladima da se na selu može živeti veoma lepo, da je to isplativo i da se u vinogradarstvo može uživati, kaže Lidija Živanović Nikolić.

Njena sestra Maja kaže da je otac glavni kad je reč o težim poljoprivrednim radovima.

Ali kad je berba svi učestvujemo. Uživamo u dobrom vinu, pa moramo i da pomognemo, kaže Maja Živanović.

Sestre Živanović planiraju širenje vinograda, ali i voćnjaka pod kajsijom. Upravo sa ciljem da podstakne vinogradarsku i voćarsku proizvodnju u ovom kraju, Uprava za poljoprivredu je ove godine samo za nabavku sadnog materijala izdvojila 20 miliona dinara. Interesovanje za javni poziv je ogromno. A Matevčani su među najbrojnijima.

Ulaže se i u sisteme za navodnavanje, za šta je za ovaj kraj izdvojeno 10 miliona, a  za mesec i po dana krećemo sa adaptacijom prostora u Zadružnom domu gde će biti stacionirana mini – proizvodnja, kaže Saša Stoljković, načelnik Uprave za poljoprivredu Grada Niša.

Matejevačko vinogorje nalazi se na teritoriji Gradske opštine Pantelej koja takože nastaoji da pomogne. Cilj je da se mladi motivišu da obnvaljanjem i širenjem vinograda obezbede pristojan život i ostanu na ognjištima, objašnjava predsednik ove opštine, Srđan Savić.

Povodom Svetog Trifuna u crkvi u Donjem Matejevcu služena je liturgija.

 

 

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com