Svetinikolski sajam hrane i pića

Svetinikolski sajam hrane i pića

SVETONIKOLSKI SAJAMPreko 70 izlagača iz cele Srbije izložilo je svoje proizvode na trećem Svetinikolskom sajmu hrane i pića “Prirodno Niš 2014″. Na štandovima na niškom Sajmištu ima svega -od sušenog voće i meda preko vina i zimnice, pa sve do slavskih kolača i posne hrane. Ovo je idealna prilika za sve one koji žele na vreme da se obezbede za proslavu Svetog Nikole. Sajam je otvoren do petka u 19h.

Mešenje obrednih hlebova kroz vekove je bio i ostao važan deo običaja našeg naroda. Česnica, rođenčić, mladenčić, slavski kolač, kumovski hleb, kumova pogača, sabornik, vasilica, poskurica, samo su neki od srpskih obrednih hlebova. Pripremaju se za rođenje, krštenje, venčanje, slave. Nekada je mešenje kolača bilo jednostavnije, a danas se svaka domaćica trudi da svoj kolač ukrasi tako da on bude najlepši od svih. To su učinile i žene iz nekoliko udruženja koje su svoje slavske kolače izložile na Svetinikolskom sajmu. Najlepši su i nagrađeni.

Sem kolača na sajmu i narodne rukotvorine, pića, med, ali i posna hrana, nizbežna u doba posta i posnih slava.

Ovo je 29. manifestacija koja se na Sajmištu organizuje od kad je ovaj prostor namenjen za ove potrebe. Ovakve manifestacije podržava i Grad.

U naredna dva dana oni koji žele da se bave preradom voća i povrća moći će na Sajmu da dobiju savete od predstavnika konsultantskih kuća i stručnih udruženja. Biće predstavljeni i programi pakovanja, štampe i dizajna, a čitav program prate tribine, radionice i predavanja.[mom_video type=”youtube” id=”HZuOCmaQqik”]