TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Kultura Udarne VESTI

SVETOSAVSKA AKADEMIJA U DOMU VOJSKE

Tradicionalna Svetosavska akademija održana je u Sali Doma Vojske Srbije u Nišu, uz prisustvo gostiju iz svih sfera društvenog, političkog i kulturnog života grada, ali i regiona.

Posle izvođenja himne “Bože, pravde”, uvodnom rečju obratio se Episkog niški, Arsenije Glavčić.

Svoj puni potencijal, Sveti Sava pokazuje upravo u ulozi arhiepiskopa, postavši prvi poglavar autokefalne Srpske pravoslavne crkve.Kao arhipastor, bio je savetnik vladarima, učvršćivao je narod u veri, istovremeno gradeći škole i bolnice, radeći na opštem napretku svoje pastve.

Napustivši ovaj svet, iza sebe je ostavio uređenu crkvu, snažnu državu kojom su upravljali njegovi najbliži srodnici, kao i verni narod koji je, vođen dinastijom Nemanjića, spremno koračao ka zlatnom dobu srpskog srednjevekovlja.

Nasleđe našeg oca Svetog Save stoga i danas, vekovima kasnije, pretstavlja jedan od stubova nosača srpskog identiteta, kulture i opredeljenja, rekao je između ostalog vladika niški.

Posle uvodne reči episkopa niškog Arsenija, o Svetom Savi je besedio akademik Svetislav Božić, kompozitor i univerzitetski profesor.

Svetim Savom smo oboženo mudri, dobri, ali i posvećeni i prosvećeni. Još uvek možemo da se prenemo, bratski zagrlimo i zeemaljsku kiriju nakupcima isplaćujemo našim merama i procenama.

Rastko je Savom spoznao i zemlju Srbinovu posvetio i prosvetlio. To je željena putanja i cilj duhovnog i materijalnog kretanja svih nas, svakog Srbina i ninje i prisno i vo vjeki vekov. Amin! zaključio je besedu akademik Božić.

U umetničkom delu programa, nastupili su Niška crkvena pevačka družina Branko, Dečiji omladinski hor Branko i Orkestar kopnene vojske Srbije.

 

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com