четвртак, јул 25

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

0
86

U Nišu se nikada nije oglasio crveni alarm koji bi ukazao da su zalihe krvi pri kraju. Za to su zaslužni sami davaoci, Zavod za transfuziju, ali i armija mladih ljudi koji učestvuju u promociji dobrovoljnog davalaštva. Na svečanosti povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u Crvenom krstu Niš njima su uručena prizanja za humanost.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi prilika je da se oda priznanje višestrukim davaocima. Među njima je i Marija Cvetković koja je dobila zahvalnicu Crvenog krsta Niš.

Trideset osam puta sam dala krv. Ako sam makar jedan život spasila, to je izuzetna nagrada, pričinjava veliko zadovoljstvo, kaže Marija.

Dao sam krv 78 puta do sada. Prvi put sam dao još u vojnoj školi, samo sam nastavio. Ne smeta mi ništa, dva tri puta godišnje dajem krv, kaže dobrovoljni davalac krvi Zoran Cvetanović.

Zahvaljujući ovakvim ljudima, u Nišu nikada nije nedostajala krv.

Mi imamo sreću da se nikada u Nišu nije uključio crveni alarm za dobrovoljno davanje krvi, tako da veliko hvala svim našim sugrađanima što ne dozvoljavamo da do toga dođe, kaže sekretar Crvenog krsta Niš Sanja Stojanović.

Dodeljene su i zahvalnice svim školama koje su učestvovale na konkursu „Krv život znači“ i uručene nagrade učenicima za ostvaren plasman na konkursu.

Prikazao sam jedan sat koji otkucava vreme – da li će neko preživeti, zavisi od krvi, kaže dobitnik 1. nagrade u kategoriji vuzuala Dimitrije Trajković.

Ja sam osvojila prvu nagradu na republičkom nivou na konkursu „Krv život znači“ u kategoriji SMS poruke, kaže Sara Savić.

Ovogodišnji slogan po kojem se obeležava ovaj važan datum je „20 godina proslave davanja: Hvala vam, dobrovoljni davaoci krvi!“

Leave a reply