crveni krstU Nišu godišnje ima oko 20 hiljada davanja krvi zbog čega se nikad nije desilo da se zbog nedostatka krvi operacija odloži. Na Svetski dan davalaca krvi u Crvenom krstu  su zadovoljni, jer je, kažu, davalaštvo godinama dobra navika građana. Onima koji su najviše puta dali krv uručena su priznanja.

Georgi Pavlov krv dobrovoljno daje od svoje 18. Godine. Do sada je krv dao 109 puta. Za svoju humanost dobio je priznanje. Međutim, ni njemu, a ni drugim rekorderima nisu potrebne nagrade i pohvale – oni to, kažu, rade jer žele da pomognu drugima.

Samo nekoliko čoveka kojima sam dao krv poznajem. Ponosan sam što sam krv dao ovoliko puta. Mislim da sam mogao i više, ističe Pavlov.

U svetu milioni ljudi dobrovoljno, anonimno, i bezrezervno daju krv, zbog čega se njhov globalni praznik obeležava 14. juna. Niš je jedan od gradova u Srbiji u kojem se godinama nije desilo da nema dovoljno rezervi krvi.

Domaćin Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi ove godine je Kina preko svog centra u Šangaju i Centra za saradnju i transfuziju Svetske zdravstvene organizacije. A slogan ovogodišnje kampanje je “Hvala što ste mi spasili život”.