Svetski dan srca

CRVENI KRST NOVO.mpg_snapshot_00.03_[2014.09.29_16.40.17]Na Svetski dan srca, građani Gradske opštine Crveni krst mogli su da bez čekanja i zakazivanja u Domu zdravlja izmere krvni pritisak i dobije savete o pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti, ali i o načinima odvikavanja od pušenja. Preventivno delovanje može da spreči bоlеsti srcа i krvnih sudоvа koji su vоdеći uzrоčnici smrtnih ishоdа i svake godine оdnоsе više od 17 miliona života u celom svetu.

Miodragu Stevanoviću, ali i ostalim građanima opštine Crveni krst lekari su bili na dohvat ruke. On je bez razmišljanja iskoristio priliku I prekontrolisao zdravlje. Izmeren mu je krvni pritisak, a dobio je i savete kako da zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću sačuva i zdravo telo i zdrav duh. I sve to bez zdravstvene knjižice, zakazivanja i čekanja u red.

Pošto ulazimo u pozne godine važno je da imamo ovakve preglede što češće, kaže Miodrag Stevanović.

Od bolesti srca sve više boluju i mlade osobe. Glavne uzročnici su pušenje, nepravilna ishrana i nedovoljna fizička aktivnost.

 Svetska zdravstvena organizacija preporučuje ove godine što više šetnje i fizičke aktivnosti, kaže doktorka Instituta za javno zdravlje Olivera Radulović.

Svetski dan srca počeo je da se obeležava 2000. godine sa ciljem da se ljudima širom sveta pošalje poruka da bolesti srca i krvnih sudova odnose 17,3 miliona života svake godine. Procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona.

[mom_video type=”youtube” id=”7Qxq3wwB9IQ”]