TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

SVETSKI DAN VODA: NIŠ NE TREBA DA BRINE

Iako je protekla zima bila gotovo bez snega i sa manje padavina nego obično, to se neće odraziti na vodosnabdevanje Niša, kažu u JKP Naissus. Izvorišta su izdašna I kapacitet vode je uobičajen. Jedno od izvorišta su obišli I niški osnovci, pa su učeći o značaju vode obeležili Svetski dan voda.

Voda je najvažniji resurs. Čak 2,2 milijarde ljudi nema pristup sigurnoj i pitkoj vodi, što može da izazove napetost i sukob između zajednica i država. Zato je ovogodišnja tema Svetskog dana voda “Voda za mir“. U JKP Naissus uvek ističu da Nišlije piju najzdraviju vodu i da je ima dovoljno. Ni sušna zima sa malo snega nije smanjila izdašnost izvorišta.

“Naissus” je spreman da i ovu godinu dočeka sa dovoljnim kapacitetima vode za piće, što sa izvorišta gde se trenutno nalazimo, tako i sa ostalih izvorišta, tako da nema bojazni da će u toku letnjih i najtoplijih dana biti problema sa vodosnabdevanjem Niša. Niš u najtoplijim letnjim mesecima troši i do 1.600 litara u sekundi vode. Regularna potrošnja, kada je temperatura normalna, ide i do 1.200 litara u sekundi.Izvorišta su dovoljno izdašna i spremna, kaže v.d. direktora JKP “Naissus” Tamara Milić. 

 

Učenici niških osnovnih škola “Miroslav Antić” i “Dušan Radović” obišli su izvorište Medijana, videli fabriku vode, komandno-kontrolni centar i laboratoriju niškog vodovoda. Naučili su vrlo važnu stvar – kako čista voda stiže do nas.

Mogli smo da naučimo kako se prerađuje voda, kad nema vode, kako dospe do nas. Voda treba da se štiti i da se ne zagađuje zato što je ona izvor života svih živih bića. Da ne bacamo plastiku i takve stvari koje zagađuju vodu, kaže učenik OŠ “Miroslav Antić” Niš Vukašin Dimić. 

Vodu možemo da čuvamo tako što je ne zagađujemo, gasimo česmu dok se tuširamo, dok peremo i da ne ostavljamo da teče, kaže učenica OŠ “Miroslav Antić” Niš Tamara Spasić. 

O tome kako se Niš snabdeva vodom, koliko je važna pitka voda, o njenom ciklusu, procesima tretmana i merama zaštite đacima su govorili zaposleni u JKP “Naissus”.

Čoveku je neophodno minimum 50 litara vode dnevno – za piće, pranje, kuvanje i sanitarije.

“Svetski dan voda” obeležava se svake godine 22. marta, ustanovljen je rezolucijom Ujedinjenih nacija 1992. godine, a cilj je da se podseti na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com