Svi poslovi idu na tender

Still0802_00008Od sada će izgradnja kanalizacione i vodovodne mreže ići preko tendera, odlučilo je Gradsko veće. Poslednjih godina te poslove obavljao je niški vodovod, ali je zaključeno da su njihove cene mnogo veće od onih koje se postižu tenderom i da Naisus ne može da prati dinamiku radova.

Na primer, jedna aktivnost na izgradnji sekundarne mreže u Komrenu koštala je 10 miliona dinara, a tenderom je mogla da se završi za 5-6 miliona, kaže gradonačelnik niša Darko Bulatović.

Kako je pojašnjeno, vodovod nije mogao uvek da poštuje rokove, jer je tek po potpisivanju ugovora mogao da sprovodi javne nabavke za potreban materijal. Za cene nema objašnjenja. Gradonačelnik kaže da se novom odlukom ne utvrđuje odgovornost, već samo štedi novac građana, te da ne zalazi u to čime su se rukovodili oni koji su raniju odluku doneli.

Većnici su usvojili i izmene planova generalne regulacije za više lokacija na području Niške Banje i Palilule. Reč je, kako kaže Bulatović, o širenju namena radnih zona koje već postoje, kako bi odgovarale većem broju investitora. Među njima je i zona preko puta KPZ-a, za koju se uveliko pregovara. Za sada, bez naznaka ko su potencijalni investitori.

Mogu da kažem da su u toku pregovori, obilaze se lokacije, kaže Bulatović.

Still0802_00010A Džonson elektrik, koji već ima pogone u Nišu, tražio je produžetak roka za ispunjenje ugovornih obaveza. Ovaj investitor trebalo je da do 24. septembra zaposli hiljadu radnika, međutim, zbog promene u tehnologiji I procesu rada zaposlio je 780, a za ostale tražio dodatni rok od sedam meseci. To mu je I odobreno uz obrazloženje da će baš te nove tehnologije narednih godina obezbediti 2.400 radnih mesta.