POTPISI SINDIKATSiromašni građani, bivši radnici i korisnici socijalne pomoći u Nišu nemaju novca da otplaćuju dugovanja privatnim izvršiteljima, zbog čega novoformirani Sindikat zaposlenih radnika na određeno vreme traži izmenu važećeg Zakona o izvršenju. Oni su u nekoliko gradova u Srbiji počeli da prikupljaju potpise, kojim će tražiti da se donese i zakon usklađen sa socijalnom kartom porodice. Građani najviše problema imaju sa plaćanjem dugova za komunalije.

„Ovo nije poziv da ne plaćamo račune, već da država i lokalna samouprava u vreme krize uvedu nove modele naplate dugovanja“, stoji u tekstu peticije koju su saglasne Nišlije potpisivale ispred Kalče u Obrenovićevoj ulici.

Peticija je ideja nedavno formiranog Sindikata zaposlenih radnika na određeno vreme, sa sedištem u Nišu. Tvrde da građani koji nemaju posao primaju socijalnu pomoć ili najnižu penziju ne mogu da redovno plaćaju račune, zbog čega se od države traži da postojeći Zakon o izvršenju promeni.

“Siromašni građani su u najtežem položaju, i zato tražimo da se donese prateći Zakon o imovinskom cenzusu, usklađen sa socijalnom kartom porodice”, kaže predsednik SZROV Miroslav Krstić

U prikupljanju potpisa pridružila su se i niško Udruženje skupštine stanara, veterana, a među onima koji POTPISI SINDIKAT 2najteže otplaćuju dugove jesu bivši radnici propalih niških firmi.

“Većina radnika propalih niških firmi ima velike probleme sa dažbinama, mi na spisku imamo neke koji nisu primili zarade još iz 2000. godine”, kaže bivši predstavnik radnika Radiša Spasić

U Sindikatu najavljuju prikupljanje potpisa i Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu, a kada prikupe dovoljan broj, proslediće ih, kažu Skupštini Srbije.