TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Blage Petruševski

„ВАРДАР“ НИШ, ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ДОБРО РАСПОЛОЖЕНИЕ И ДОБРО ДРУЖЕЊЕ /„VARDAR“ NIŠ, UDRUŽENJE ZA DOBRO RASPOLOŽENJE I DOBRO DRUŽENJE

Здружение на граѓани на македонското национално малцинство на Нишавската околија „Вардар“ Ниш, здружение за добро расположение и добро дружење За Здружението ни раскажува сегашниот претседател, во втор мандат Благе Петрушевски. Здружението на граѓаните на македонското национално малцинство на Нишавската околија…

UDRUŽENJE “VARDAR”: KNJIŽEVNO VEČE U ČAST SVESLOVENSKIH PROSVETITELJA

Udruženje Makedonaca Nišavskog okruga „Vardar“ Niš, uz podršku Nacionalnog saveta Makedonaca u Republici Srbiji, u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Stevan Sremac“, i ove godine organizovalo je književno veče u čast svetih sveslovenskih prosvetitelja braće Ćirila i Metodija. U programu su…

БОЖИЌ: КАКО ГО ПРОСЛАВУВААТ МАКЕДОНЦИТЕ ВО НИШ / KAKO BOŽIĆ SLAVE MAKEDONCI U NIŠU

БОЖИЌ Припадниците на македонското национално малцинство, верниците кои живеат во Ниш, како и сите македонски верници каде и да живеат, го слават Божиќ, еден од најголемите и највеселите христијански празници. Има ли разлики во божиќните обичаи во Македонија и кај…

ИСТОРИСКА ТРАГА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО НИШ / ISTORIJSKI TRAGOVI MAKEDONACA U NIŠU

Според пописот од 2011 година, во Ниш живеат близу 1.000 припадници на македонското национално малцинство, што го става на третото место. Но, тие оставиле многу траги низ историјата. Се гледаат по имињата на улиците, дури еден дел од Ниш го…

СЛАВА ВО ВРЕМЕТО НА КОРОНАТА! /MAKEDONCI U NIŠU: SLAVA I U DOBA KORONE!

Македонците во Србија и Ниш не ги заборавиле своите предци и традиција. Иако далеку од дома, секоја година се слави именден и крсна слава, а гости доаѓаат и од Македонија. Короната, сепак, ги поремети патувањата, па и пристигнувањата од страна,…

„ЦРВЕНИ БУКВИ“ – “CRVENA SLOVCA“ NIŠKIH MAKEDONACA

„ЦРВЕНИ БУКВИ“ – ШТО СЛАВААТ И КАКО КОРОНА „ВЛИЈАЕ“ НА ВЕСЕЛБИТЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО СРБИЈА! Започна 2021 година. Но, тоа не беше прославено. Или само скромно, во најблискиот круг на семејството. Ова се однесува на сите прослави кои, како и…

Македонец во Ниш / Makedonac u Nišu (foto, video)

ИНТЕРВЈУ – Благе Петрушевски, претседател на Здружението на граѓани на македонското национално малцинство „Вардар“ Ниш. Живее во Ниш од 1982 година. Сам вели дека кога „кога се пресметува“, тој живее подолго во Ниш отколку што живееше во неговото родно Куманово…

Денови на македонската култура во Ниш по седми пат! / Dani Makedonske kulture u Nišu po sedmi put! (foto i video)

Со каснење од неколку дена поради вирусот корона, Деновите на македонската култура во Ниш се одржаа во Ниш на крајот на септември, во согласност со сите препорачени мерки за заштита. Станува збор за манифестација иницирана и веќе траиционално организирана од…

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com