TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Kultura Udarne VESTI

“TAJNA STARE VODENICA” KROZ STRIP (VIDEO)

Ako ste ljubitelj romana “Tajna stare vodenice” pisca Miloša Petkovića, verovatno ste odgledali i istoimenu predstavu. Sada u ovoj avanturi možete i uživati kroz strip. Dobra vest je da se uveliko radi i na drugom tomu prvog dela trilogije “Tajna stare vodenice”. Niški kulturni centar promovisao je strip izdanje ovog dela.

Nakon knjige i pozorišne predstave, “Tajna stare vodenice” pisca Miloša Petkovića predstavljena je i kroz devetu umetnost – strip. Priča prati čoveka sa gvozdenom maskom koji je pozvao najmoćnijeg grofa Evrope kako bi mu otkrio tajnu svog poslednjeg proročanstva. Takođe, otkrio mu je i kako da ga spreči. Tada je počelo okupljanje nesvakidašnje družine, kao i potraga za legendarnih sedam mačeva koji moraju biti uništeni.

Miloš Petković

Interesantno je to da jedna ista priča može da se ispriča na tri različita načina, u tri različite forme. Dramski tekst je otišao u neku vrstu komedije sa elementima horora, što je retko spojivo. Knjiga je avanturistička, sa akcentom na legendama o vampirima iz naših sprskih predanja, dok je strip dao jednu treću formu priče, kaže pisac Miloš Petković.

Zahvaljujem se Milošu zato što mi je dao potpunu slobodu na scenariju. Za jednog strip-crtača mnogo znači, kad on sam iskadrira sve, kaže strip-crtač Srđan Todorović.

Meni je korica, odnosno naslovna strana uvek bila jako bitna. To je ono što me prvo privuče kada na kiosku vidim strip. Hteo sam da skrenem ljudima pažnju koliko je teško da se napravi jedan obiman strip. Radio sam više stripova od po četiri, pet strana. To uopšte nije lako, objašnjava akademski slikar i ilustrator Igor Krstić.

Urednik izdanja stripa je direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić.

Kada vi malo pogledate opštu situaciju u svetu, na mnogim drugim mestima ljudi hoće da se prebace na savremene elektronske medije, pa da u digitalnoj formi nabavljaju da nešto pročitaju, naročito kada su knjige u pitanju. Kada je strip – kolekcionari se drže onog klasičnog. Zato smo ga i uradili da bude luksuzno izdanje, a da na neki način prezentujemo autore koji nisu u toj meri prepoznatiljivi u svetu stripa, iako su napravili neke korake, dodaje urednik izdanja Srđan Savić.

“Tajna stare vodenice” predviđena je kao strip serijal i svaka knjiga je podeljena u dva toma. Ovo je prva polovina prvog dela trilogije i uveliko se radi na drugom tomu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com