SITUACIJA U KABULU MIRNIJA; TALIBANI: ŽENE ĆE RADITI I STUDIRATI U OKVIRU ŠERIJATA

SITUACIJA U KABULU MIRNIJA; TALIBANI: ŽENE ĆE RADITI I STUDIRATI U OKVIRU ŠERIJATA

DVOJICA SRPSKIH DRŽAVLJANA EVAKUISANA IZ AVGANISTANA

Foto Tanjug via AP

Dvojica državljana Srbije, koji su zatražli da odu iz Avganistana, uspešno su posle podne evakuaisani letom koji je organizovala Nemačka, i bezbedno sleteli u Taškent, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Nastavljaju se napori da se u najkraćem roku iz Avganistana evakuiše i jedna državljanka Srbije, koja je takođe zatražila evakuaciju.

Talibani: Naše žene će imati sva prava u okviru šerijata

Foto Tanjug / AP Photo/Rahmat Gul

Na prvoj održanoj press konferenciji, Talibani su naveli da su nakon 20 godina borbi oslobodili zemlju i proterali okupatora, da žele mir, da niko neće biti povređen i da žene neće biti diskriminisane, već da će moći da rade i studiraju.

Portarol talibana Zabihula Mudžahid rekao je danas na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare od osvajanja cele teritorije Avganistana i ulaska u Kabul da oni garantuju ženama sva prava u okviru šerijatskog zakona, dodajući da žene mogu da rade u obrazovanju i zdravstvu.

“Ako je međunarodna zajednica zabrinuta neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru šerijata. Naše žene su muslimanke i moraju da poštuju šerijatski zakon”, poručio je.

Rekao je i da želi da uveri međunarodnu zajednicu da talibani “nikome neće naneti zlo” i da ne žele probleme sa međunarodnom zajednicom.

“Žene će raditi rame uz rame s nama, želimo da uverimo međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije”, rekao je portparol.

Rekao je i da mediji moraju da budu nepristrasni, ali da u njima ništa ne sme da bude protiv islamskih vrednosti.

“Mediji ne bi trebalo da rade protiv nacionalnog jedinstva, ne bi trebalo da promovišu podele, a trebalo bi da rade na zajedništvu zemlje”, rekao je Mudžahid.

PENTAGON: CILJ DA SE EVAKUIŠE 9.000 LJUDI DNEVNO

Foto Tanjug /AP Photo/Francois Mori

Pista na aerodromu u Kabulu jutros je otvorena, cilj je da se dnevno evakuše 9.000 ljudi, saopštio je Pentagon uz napomenu da Talibani ne ometaju evakuaciju i da nije bilo napada. Avganistanska nacionalna valuta, avgani, nastavila je silovit pad.

 

 

Talibani: Ističe rok za povlačenje stranih trupa

Foto Tanjug / AP Photo/Francois Mori

Pokret talibana obećao je da će dozvoliti stranim vojnim trupama mirno povlačenje iz Avganistana, ali rok za povlačenje uskoro ističe, upozorio je u današnjem intervjuu za Skaj Njuz predstavnik talibana Suhail Šahin.

„Trebalo bi da povuku svoje trupe iz Avganistana. Već su prekršili vremenske okvire definisane na pregovorima u Dohi. Potom su najavili da će povući sve svoje vojne snage do 11. septembra. Dakle, oni to moraju da učine, a mi smo odlučni da ih nećemo napadati”, rekao je Šhin, prenosi TAS S.

On je konstatovao da talibani sada preuzimaju odgovornost za rukovođenje državom i potvrdio da su u toku konsultacije u vrhu pokreta o tom pitanju, a da će odluka biti doneta za dva do tri dana.

Portparol je odbio da potvrdi izveštaje avganistanskih medija da se lider političkog krila talibana mula Abdul Gani Baradar zaputio iz Dohe ka provinciji Kandahar na jugu Avganistana, ali nije negirao da Baradar narednih dana zaista planira da dođe u Avganistan.