Teslin vremeplov (7)Umetnički projekat kompanije Telekom Srbija „Teslin vremeplov“ je, nakon Beograda i Novog Sada, predstavljen i u Nišu, povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle. Brojni građani su, putem 4D projekcije, mogli da pogledaju neobičnu životnu priču slavnog naučnika i da se upoznaju sa njegovim najznačajnijim dostignućima.

Dinamični zvučni efekti i autentične animacije dočaravaju Teslin izumiteljski dar i način na koji su nastale njegove revolucionarne ideje i pronalasci kojima je unapredio čovečanstvo.

Teslin vremeplov (1)Mi smo imali za cilj da kroz spoj umetnosti i savremenih naprednih tehnologija napravimo i prezentujemo jedan projekat koji će na autentičan način predstaviti lik i delo našeg velikog naučnika. To je upravo „Teslin vremeplov“, kaže Marija Bošković iz Sektora za PR Telekoma Srbija.

Doprinos Nikole Tesle nauci i tehnološkom progresu je neprocenjiv. Tesla je pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije. Konstruisao je i generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao “Teslin transformator”. Poznato je da je ubrzo nakon uspostavljanja telegrafskog signala u SAD-u uspostavljen tele most između Beograda i Niša, ali malo ko zna da se u okolini Niša nalazi jedna od prvih hidroelektrana po Teslinim nacrtima – HE „Sveta Petka“ na Nišavi u Sićevu.

Poslednja projekcija „Teslinog vremeplova“ u Nišu zakazana je za ponedeljak uveče od 21 do 23 sata.