TEŽAK DAN DAN U BRISELU: PETKOVIĆ O ODBIJANJU PREDLOGA, HIL “OHRABREN,” GRENEL ZABRINUT (VIDEO)

TEŽAK DAN DAN U BRISELU: PETKOVIĆ O ODBIJANJU PREDLOGA, HIL “OHRABREN,” GRENEL ZABRINUT (VIDEO)

Petković: Juče dan bio težak, Vučić se obraća naciji u nedelju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je jučerašnji dan u Briselu bio izuzetno težak, a da je delegacija Beograda, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem borila za mir, i za pronalaženje rešenja.

Petković je na press konferenciji da će građane Srbije o toku pregovora obavestiti predsednik Vučić na konferenciji za medije u nedelju u 13.30 u Palati Federacije.

“Vučić je odložio obraćanje zbog toga što ne može da se pomiri sa tim da nemamo rešenja i danonoćno radi na pronalažzenju rešenja i šta da radimo da sačuvamo mir i stabilnost i živote naših ljudi na KiM. Vučić nikada ne obećava nerealno i ono što ne može da ispuni. Ne zaviši sve od nas, ali kada Vučić nešto kaže, on iza svojih reči stoji”, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

On je dodao da će Vučićevom obraćanju naciji prethoditi njegov sastanak sa predstavnicima svih Srba sa KiM, od predsednika opština do direktora bolnica i škola, sa kojima će se susresti u Palati Federacije u 11.

Pre sastanka, takođe, naveo je Petković, Vučić će telefonom razgovarati sa predsednikom Azajberđažana o kupovini struje iz te zemlje.

Petković je rekao da je Beograd juče izašao sa dva predloga o slobodni kretanja kojima bi se situacija normalizovala pre 1. septembra, za kada je Priština najavila sprovođenje njene odluke o registarskim tablicama, ali da je Kurti oba odbio.

Prema njegovim rečima, prvi predlog je bio u vezi sa ličnim kartama i beogradska delegacija je bila spremna da prihvati ono što je bilo dogovoreno 2. jula 2011. godine, a to je Sporazum o slobodi kretanja koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri.

“Po pitanju ličnih karata bili smo spremni da građanima Srbije koji imaju prebivalište u Centralnoj Srbiji Priština izdaje ulazno-izlazni dokument kada idu na KiM. Bili smo spremni na to, s obzirom da mi od 2011. izdajemo ulazno-izlazna dokumenta za Albance, ali to je apsolutno neprihvatljivo za Srbe koji žive na KiM, njima niko nema pravo da ukida ličnu kartu”, rekao je Petković.

On je naglasio da Kurti traži da taj ulazno-izlazni dokument važi 90 dana i da Srbi koji su odvajkada tu nakon tog vremena moraju da napuste svoja ognjišta, da izađu sa prostora KiM, kako bi ponovo dobili taj papir.

“To nema nikakve veze sa slobodom kretanja. Cilj i namera Kurtija je da zatre srpsko postojanje na KiM i o tome se radi i kada je reč o ličnim kartama i o tablicama. E to neće deozvoliti predsednik Vučić”, poručio je Petković.

Petković je objasnio da je drugi predlog koji se tiče registarskih tablica bio da se takođe drže sporazuma iz 2011. godine, prema kojem svi vlasnici automobila sa prebivallišstem na KiM, koristi KS ili RKS tablice.

“Mi smo predložili da svi vlasnici koji imaju KM tablice preregistruju vozila na KS tablice, koje su statusno neutralne i koje je UNMIK izdavao od 1999. godine, ali je Kurti to kategorično odbio. Prištinska vlada pre godinu dana, mimo dogovora, jednostrano je ukinula KS tablice i Srbi sada više nemaju mogućnost da uzmu KS tablice, a svi Srbi su ih uzimali”, konstatovao je Petković.

On je takođe rekao da su na dnevnom ređu jučerašnjih razgovora bile dve teme: ponovno pokretanje pitanja sveobuhvatnog sporazuma i aktuelna pitanja i krizni menadžment, odnosno šta treba uraditi kako bi izbegli sukobe i krizu pre 1. septembra.

“Iz činjenice da je Kurti sve odbio i da nije želeo da razgovara jasno je da on nije u Brisel došao da razgovara i da sa nama traži rešenje, već iz nekih drugih razloga, a o tome će Vučić u nedelju govoriti”, rekao je Petković.

On je dodao da je jučerašnji dan je bio izuzetno težak.

“Ne možemo da kažemo da je dan bio uspešan, ali dali smo sve od sebe da se izborimo za mir i da nastavimo razgovore kako bismo išli u pravcu kompromisnog rešenja”, rekao je Petković.

Rekao je i da je ponosan na način na koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče branio poziciju srpskog naroda i tragao za kompromisnim rešenjem, kako bi sačuvao mir i na miran i mudar način odgovarao predstavnicima međunarodne zajednice i Aljbinu Kurtiju, iako su razgovori juče bili neuspešni.

“Imamo predsednika koji se iskreno, posvećeno i odlučno borio za srpske interese, za interese srpskog naroda, i očuvanje mira na Zapadom Balkanu”, rekao je Petković.

Dodao je da su i brojni predstavnici međunarodne zajednice priznali da je delegacija Beograda bila posvećena, tragala za rešenjima, i da su svi jasno uvideli koliko je Beograda bio konstruktivan, izlazio sa predlozima i rešenjima i bio spreman da za dogovor, dok nije postojala nikakva spremnost i potuno odbijanje Prištine, odnosno Kurtija.

“Vučić je vodio računa da sve vreme, kao i svi članovi tima ostanu mirni i staloženi, iskljuučivo posvećeni pronalaženju rešenja, da ne dozvolimo ni u jednom trenutku da nas Kurti isprovocira, a bilo je i takvih momenata”, rekao je Petković.

Hil:  Jasno da je srpska strana došla na razgovore u pozitivnom duhu

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je danas da su, iako su mnogi razočarani što juče u Briselu nije bilo napretka u dijalogu Beograda i Prištine, rezultat tih razgovora ipak pozitivan.

„Bio je juče veoma dug dan u Briselu. Puno je bilo diskusija, sastanaka, pregovora. Očigledno su svi razočari što nismo mogli da rešimo kratkoročna i dugoročna pitanja, ali mislim da su ti razgovori rezultirali pozitivnim razvojem“, rekao je Hil u video poruci dostavljenoj Tanjugu.

Naglasio je da je jasno da SAD i EU tesno sarađuju, i da postoji zajedničko razumevanje pitanja, kao i dobra „hemija“.

To će, smatra, pomoći da se postigne napredak.

„Jasno je da je srpska strana došla na razgovore u pozitivnom duhu. Puno su radili na tom pitanju, pripremili se da razgovaraju i pregovaraju, u cilju napretka“, naveo je on.

Hil je kazao da je to bitno, ne samo za buduće razgovore o Kosovu, već generalno za odnose SAD i Srbije.

„Imamo brojne zajedničke osnove za saradnju. Ne mora sve što SAD i Srbija rade zajedno biti vezano za Kosovo“, poručio je on.

Hil je kazao da dve zemlje moraju sarađivati i u vezi Kosova, ali je podsetio da postoji mnogo drugih pitanja za saradnju.

“Ohrabren sam tim apsektom koji sam video juče”, zaključio je on.

Grenel: Zabrinut sam što je Kurti odbrio sve predloge

Totalni kolaps razgovora u Briselu – tako je bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel ocenio poslednju rundu dijaloga na najvišem nivou, uz ocenu da je zabrinut što je Aljbin Kurti odbio sve predloge

Bilo je teško da gledamo ono juče, rekao je Grenel, i podsetio da je prethodna američka administracija insistirala na ekonomskoj saradnji i razvoju.

“Posle ekonomskog sporazuma i vizije Donalda Trampa da se zaustave svi politički pregovori, koji 20 i viša godina ne proizvode ništa, ekonomski razvoj bi doveo do poslova za mlade, investicije sa zapada… A, pogledajte ove pregovore”, rekao je Grenel na onlajn pres konferenciji.

Kako je rekao, “kolaps” pregovora u Brislu je frustrirajući.

“Prilično smo uvreni da Bajednova administracija ne radi ništa”, dodao je Grenel.

Ocenio je da SAD nisu ništa učinile, dok Evropljani ne mogu da se bore ni sa ratom u Ukrajini.

“Američko liderstvo je važno na Balkanu. Zabrinut sam što je Aljbin Kurti odbio sve predloge. On jeste snažan pegovarač, ali mora i da dođe sa nekom idejom. Pregovori nisu jednosmerna ulica”, rekao je Grenel.

Kurti, naglašava, mora da izađe sa kompromisom, da bi EU izašla sa viznom liberalizacijom, ali on ima pravo što je skeptičan, jer toliko godina EU nije ispunila svoje obećanje.

“Kada bi EU to ispunila, to bi bio bolju put, koji bi vodio ka novom koraku, a ne kao sada da se vodi ”lažan” proces, jer to nije fer prema građanima”, rekao je Grenel.

Kada je reč o registarskim tablicama, Grenel ocenjuje da je do konflikta došlo zato što je Kurti hteo da implementira svoje ideje, koje nisu ni američke ni evropske, ali to nije dobro, imajući i vidu stabilnost regiona.

Naglasio je da je potreban dogovor oko tablica, te ponovio da bi bilo važno da se svi fokusiraju na ekonomiju, radna mesta, a u tim okvirima bi, politika sama došla do rešenja.

“Posle 20 i više godina, nikako da naučimo lekciju da drugačiji pristup ne funkcioniše. Samo investicije donose posao, a ekonomski razvoj će promeniti stavove građana, i olakšati iznalaženje rešenja”, rekao je Grenel.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com