уторак, јул 23

(VIDEO) Tokom juna više od 20 manifestacija dovelo turiste u Niš

0
39

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvih pet meseci ove godine Niš je posetilo više od 130.000 turista. U odnosu na prošlu godinu za isti period beleži se povećanje od 2,3 odsto.

Među gostima je bilo više domaćih od stranih gostiju, a bilo je i više noćenja. Očekuje se da će ovo leto u Nišu oboriti rekord po broju turista, jer nikad nije bilo toliko festivala i drugih manifestacija u kratkom vremenskom roku. Samo tokom Old Timer festa kroz Tvrđavu je prošlo 30.000 posetilaca.

TOKOM JUNA VIŠE OD 20 MANIFESTACIJA DOVELO TURISTE U NIŠ

Manifestacioni turizam u Nišu ovog leta beleži porast. U vrlo kratkom roku bilo je više festivala, koncerata i događaja koji su privukli domaće i strane turiste koji su noćili u Nišu da bi bili na gradskoj slavi početkom juna, zatim na horskim svečanostima, Niš week-u, Evergreen, Story ili Old Timer festu.

„S obzirm na to da se održavalo sve u Tvrđavi, na platoru i ispred Beogrdske kapije indirektno smo doprineli promociji kulturnog nasleđa Niša“, kaže Milica Maksimović koordinator OldTimer festa.

Najposećeniji je bio koncert Bijelog dugmeta kada je na platou nike Tvrđave bilo oko 15.000 ljudi. Od stranih, najviše posetilaca bilo je iz Bugarske, Mađarske, Rumunije i Severne Makedonije.

“Dobro je što se broj turistau gradu povećava, tome doprinosi i aerodrom. Vidim da ima i dosta stranaca u posledenje vreme i dosta Kineza zahvaljujući balkanskim državama koje organizuju susedne države pre svega Albanije i Bugarske preko njihovih turističkih agnecija dolaze. Mi smo dobili sredstva od EU sa susednim opštinama za rekonstrukciju Tvrđave kako bi je uredili konkretno atelje i lokale”, objašnjava gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Već je otvorena izložba u revitalizovanoj Barutani, gde vitezovi dočekuju posetioce svakog vikenda, a tokom jula od većih događaja koji su planirani su: Sout Dance festival 12. jula u rovovima Tvrđave, Moto skup 12 i 13. jula i koncert izvođača Božo Vreća na Letnjoj pozornici 14. jula.

Posle toga počinje Međunarodni studentski festival folklora koji traje do 21. jula , a do kraja meseca još koncerata, dj žurki i dečijih programa. U avgustu su tradicionalni Nišvile jazz festival I Festival glumačkih ostvarenja igranog filma.

Leave a reply