GREJANJE.mpg_snapshot_00.02_[2014.09.30_17.49.24]Grejna sezona kalendarski kreće za dve nedelje. Toplana je spremna. Remont je urađen, gasa ima. Ono što nedostaje je novac. „Jugorosgasu“ se duguje još od prošle zime. U Gradskoj toplani međutim kažu da će i pre nego što se radijatori usijaju, i taj problem da bude rešen.

U pregovorima smo sa bankama, jer ćemo morati da podignemo kredite kako bi platili dugovanja za gas. To su dugovanja iz prethodne sezone, kaže direktor Toplane Slobodan Maksimović.

Bez obzira na spremnost Toplane, velikom broju Nišlija preti smrzavanje ove sezone. Razlog je dug za struju za podstanice, zbog kojeg je 41 isključena sa mreže, a seča struja preti za još 400 podstanica u gradu. Svesni problema nadležni u gradu su još pre mesec dana uputili dopis ministarstvu energetike, sa predlogom za rešenje problema. Odgovora, međutim, još nema.

Nismo dobili nikakav odgovor. Prošle godine su nam kazali da je problem njihova regulativa koja ne dozvoljava da više od jednog potrošača bude priključeno na jedno brojilo, kaže gradski većnik Miloš Banđur.

Iz grada apeluju na građane da dug za struju za podstanice izmire kako ne bi došli u situaciju da u sred zime ostanu bez grejanja. Tvrde da će vrlo brzo zaživeti model, po kojem će svako od korisnika dobijati izdvojeni iznos na računu koji treba da plati, tako da će se trajno rešiti problem podstanica.

Grejna sezona počinje 15. oktobra. Ako se dug za struju za podstanice ne izmiri do tada, bez grejanja će biti skoro polovina građana Niša.

[mom_video type=“youtube“ id=“jJejO_qyIRM“]

By rezija