Zoo planet (4)Srndać Hermes danas slavi prvi rođendan. On je samo jedna od brojnih životinja koje su preživele zahvaljujući niškom Udruženju ZOO planet. Pošto je udomljen kao tek rođeno lane, ne može da se vrati u prirodno stanište. Zato je za rođendan dobio žurku na kojoj se prikupljao novac za izgradnju novog prostora za njega i još jednog srndaća.

Hermes je stigao čak iz paraćinskog kraja, kada su ga izletnici koji su se vraćali sa Rtnja spasili od čopora pasa.

Ugledali su lane koje je bilo opkoljeno psima. Rasterali su pse i sačekali da se pojavi majka. Međutim, nje nije bilo, pa su lane poneli sa sobom. Ovde su stigli u dva sata ujutru. Mislim da je Hermes imao 200 grama, mačka je bila veća od njega, priča Dušan Stojanović iz Zoo planeta.

Zoo planet (3)Uz srndaće, ovde je još oko 80 životinja. Neke će se, po oporavku, vratiti u prirodu, ostale su, kao i ova dva srndaća, ovde pronašle dom.

Sem brige o njima, volonteri Zoo planeta često uklanjaju zmije koje dođu u naseljena područja. Ali, ništa nije moglo da ih pripremi za slučaj porodice Šimunović iz Boljevca, koja je mesecima živela sa oko 300 zmija u krovu kuće, koja je zapravo prepravljena štala. Volonterka Zoo planeta Marija Ilić kaže da je sve izgledalo jezivo.

Zoo planet (2)U pitanju je socijalno ugrožena petočlana porodica koja je bukvalno živela u simbiozi sa zmijama. Velika je sreća da zmije nisu dirale decu i roditelje, i obrnuto. Oni su bili prestravljeni, pogotovo deca. Mi nismo bili uplašeni, ali je bilo jezivo, kaže Marija.

Šimunovići su odmah iseljeni i, barem prema obećanjima, uz pomoć donatora će dobiti novu kuću. Ali, prijateljstvo sa volonterima Zoo planeta se nastavlja. Najmlađi članovi porodice Šimunović biće uskoro njihovi gosti i nedelju dana će provesti u Nišu i Zoo kutku u Kamenici.