TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

TRI GODINE OD UVOĐENJA VANREDNOG STANJA ZBOG KORONE (VIDEO)

Na današnji dan, 15. marta 2020. godine, u Srbiji je uvedeno vanredno stanje zbog pandemije korona virusa, koje je trajalo do 6. maja 2020. godine.

„Srbija je danas u ratu protiv nevidljivog protivnika kojeg naša zemlja mora da pobedi”, rekao je tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Do tog dana u Srbiji je bilo registrovano 48 zaraženih osoba, dve su bile u teškom stanju.

Virus je krenuo na svoj smrtonosni pohod planetom, već je bio prisutan u 142 države i odneo oko 6.000 života. Danas brojke govore da je od kovida u Srbiji preminulo  skoro 18 hiljada ljudi, a registrovano više od dva i po miliona zaraženih.

Penzioneri, molim Vas, ne izlazite napolje, apelovao predsednik Vučić 15. marta 2020. godine.

I, pandemija i vanredno stanje stopirali su mnoge svakodnevne aktivnosti građana. Neki su se snašli bolje, neke je ta situacija potpuno blokirala.

Svako ima različita sećanja. Jedno je zajedničko: strah, neizvesnost, briga za najmilije.

SVE ZATVORENO

Vesti 15.marta 2020 počinjale su sledećom rečenicom:

Od sutra ne rade škole, vrtići, fakulteti! Nema treninga, ograničiti rad restorana i kafića!

Nismo mogli nikuda!

Reporterske ekipe Zone plus kretale su se uz posebne propusnice MUP-a Srbije i mnogima su informacije koje smo objavljivali tokom celog dana bile jedini prozor u svet pod koronom i jedini način da saznaju kako da se snađu i kako da se povežu sa neophodnim službama.

Niški gradski prevoz od 19. Marta radio je samo ujutru i popodne i to samo radnim danima. Kafići i restorani zatvoreni, ali ne i njihove kuhinje, pa je dostava hrane postala sve popularnija.

U Srbiju se više nije moglo doći avionom, ali ni odleteti iz nje.

Prethodno je Vlada Srbije ograničila cene osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava i zabranila okupljanja u zatvorenom za više od 50 ljudi – umesto dosadašnjih 100.

KAZNE I APSURDI

Krenule su i prve kazne za kršenje zabrane kretanja i to ne male. Za neke opravdane, za druge nedopustive. Često, sa ove distance, i apsurdne!

Interesantno je reći da je jedan od kažnjenih imao 88 godina, a kažnjen je zato što je napustio svoju kuću, priseća se, izmešu ostalog, Mišel Marković, predsednik Prekršajnog suda u Nišu

I pijace su u jednom periodu bile zatvorene. Od 2. aprila zastave na svim javnim institucijama spuštene su na pola koplja.

POLICIJSKI ČAS

U Srbiji 28 mrtvih i više od hiljadu zaraženih. Uvedene su i nove bezbednosne mere, među njima i zabrana rada frizerskih, kozmetičkih salona, teretana, kladionica, kockarnica – svih delatnosti podrazumevaju blizak fizički kontakt.

Policija je kontrolisala poštovanje mera

Aprila je kretanje ograničeno dugim policijskim časovima tokom vikenda. Prvi je bio 60 sati, a drugi još duži policijski čas trajao je čak 84 sata. Treći “vikend pod katancem” trajao je 59 sati, a za prvomajske praznike bio je zabranjen izlazak od 30. aprila do 2. maja.

HUMANITARCI I VOLONTERI

Uskoro je počela da stiže medicinska pomoć, nabavljali su se respiratori.

Građanima Niša koji nisu mogli u toj situaciji sami da nabave neophodne namirnice i lekove, pomagali su volonteri opštinskih štabova čiji su telefoni stalno bili otvoreni.

Onim najugroženijima pomagali su volonteri Crvenog krsta.

Tokom vanrednog stanja najcrnja slika, koja će ostati zauvek u sećaju stigla je iz Niškog gerontološkog centra, gde je bilo najviše zaraženih, a od posledica korona virusa preminulo je 50 starijih građana.

 

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com