Tri godine postojanja Centra za smeštaj i usvojenje

Tri godine postojanja Centra za smeštaj i usvojenje

Still1210_00001Na jugu Srbije trenutno ima više od 600 dece kojima je potrebna pomoć hraniteljskih porodica, a na nivou pet okruga koja pokriva Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu postoji preko 400 hraniteljskih porodica. To je istaknuto na obeležavanju trećeg rođendana ove institucije. Rečeno je i da se Centar suočava sa manjkom zaposlenih. Iako je najavljeno da će obeležavanju trogodišnjice rada prisustvovati ministar za rad Aleksandar Vulin, niko se iz ministarstva nije pojavio.

Imaju svoju, ali su pojedini roditelji spremni da i deci koja nisu tako srećna pruže ono što im nedostaje – ljubav, pažnju i razumevanje. Većina njih se hraniteljstvom bavi više od 5 godina. Tvrde da su iskustva lepa, ali da im je svako odvajanje sa poverenom im decom teško, jer se za njih vezuju kao za svoju decu.

U Centru za smeštaj i usvojenje ima 19 stručnih radnika koji se trude da prava ove dece budu ostvarena u svim sferama.

 Postojanje Centra i tri godine koje se nalaze iza nas najviše znače deci koja se nalaze u hraniteljskim porodicama jer su naši stručnjaci tu upravo zbog njih, da njima bude bolje i da sva njihova prava budu ispunjena”, kaže Sreten Jorgančijević, edukator u Centru.

U Srbiji je 7.500 dece odvojeno od roditelja, a više od 80 odsto njih odrasta uz hranitelje, što Srbiju svrstava među zemlje sa najnižom stopom dece u institucijama. Trenutno je u 4.300 hraniteljskih porodica smešteno oko 6.000 dece.[mom_video type=”youtube” id=”MGkOLPPWYxQ”]

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com