TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti region i Srbija Udarne VESTI

TROJICA TZV. KOSOVSKIH POLICAJACA PREDATI NA MERDARU

Trojica tzv. kosovskih policajaca, protiv kojih je Viši sud u Kraljevu potvrdio optužnicu i doneo rešenje da se puštaju da se brane sa slobode, predati su danas, malo pre 14 sati, na administrativnom prelazu Merdare prištinskim vlastima.

Na prelazu Merdare policajce je sačekao portparol Kosovske policije Baki Keljani.

Trojica policajaca uhapšena su 14. juna duboko u centralnoj Srbiji sa teškim naoružanjem.

Nakon hapšenja policajaca 14. juna kosovska vlada donela je odluku da zabrani ulazak kamiona sa srpskom robom i registarskim oznakama gradova Republike Srbije.

Prištinski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je u pitanju sigurnosna, a ne ekonomska mera.

Za sada se kamioni još nalaze na prelazima.

Jedan od puštenih kosovskih policajaca po prelasku Merdara: Dobro smo

Jedan od trojice tzv. kosovskih policajaca, koji su se vratili na KIM nakon što su pušteni iz pritvora u Kraljevu, rekao je da im je zdravstveno stanje veoma dobro.

“Dobro, dobro smo”, kratko je rekao jedan od policajaca za RTV21 nakon prelaska administrativnog prelaza Merdare.

Srpske vlasti ranije su ukazale da trojica policajaca u pritvoru imaju sva prava i da ih niko ne maltretira, za razliku od Srba uhapšenih na severu KiM.

Varhelji pozdravio puštanje specijalaca, pozvao na deeskalaciju

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji pozdravio je danas odluku da se trojica pripadnika tzv. Kosovske specijalne policije puste iz pritvora, i pozvao da se nastavi sa deeskalacijom i organizacijom novih izbora bez odlaganja, kao i da se pristupi formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

”Pozdravljam odluku srpskih vlasti da puste iz pritvora trojicu uhapšenih kosovskih policajaca. Deeskalacija mora da se nastavi, novi izbori u opštinama moraju da se organizuju bez odlaganja. Dijalog i dogovori moraju da se implementiraju, uključujući formiranje Zajednice srpskih optina”, napisao je Varhelji na Tviteru.

Petković: Sudska,a ne politička odluka, borićemo se za oslobađanje uhapšenih Srba

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/ bs

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je odluka Višeg suda u Kraljevu, da se potvrdi optužnica protiv trojice tzv. kosovskih policajaca i da se oni puste da se brane sa slobode, sudska a ne politička odluka i istakao da će se Srbija boriti za sve Srbe uhapšene na KiM.

On je za Tanjug rekao da to znači da se nastavlja sudski proces s obzirom da su trojica “Kurtijevih specijalaca” optuženi za krivično delo nedozvoljeno nošenje i posedovanje oružja i eksplozivnih materija u skladu sa krivičnim zakonikom Republike Srbije.

“Mi ovde imamo odluku suda, bez obzira na to da li smo time zadovoljni ili ne, Srbija je pravna država i ovde sudske odluke moraju da se poštuju za razliku od Prištine gde ne postoje ni sud ni sudije, ni tužilaštvo već sve odluke donose Kurti i Svečlja koji spiskovima hapse Srbe, iznose nepostojeće dokaze i sve ono suprotno od pristupa koji vlada u centralnoj Srbiji”, rekao je Petković.

On je rekao da će Srbija nastaviti da se bori za svakog Srbina uhapšenog na severu Kosova i naglasio da razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem neće biti dok svi ne budu na slobodi.

“Problem je što u Prištini nemate vladavinu prava već ludaka Kurtija koji hapsi, iznosi dokaze i drži ljude u privtvoru. U centralnohj Srbiji imate vladavinu prava gde postoji nezavisna sudska grana vlasti i koja sama donosi odluke. To je odlika suda ne politička odluka i nastavićemo da se borimo za svakog našeg čoveka, svakog Srbina”, rekao je Petković.

Kako je rekao, u ovom trenutnu poseban pritisak vršiće se na predstavnike međunarodne zajednice koji moraju da učine sve da Srbi budu na slobodi.

“To uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine”, rekao je Petković.

“Opozicija do juče napadala zbog hapšenja,a sada protiv odluke suda”

Merdare, 26. juna 2023. FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM/ bs

Petković je rekao i da sz, iako se nastavlja sudski postupak protiv trojice tzv.kosovskih policajaca, odmah protiv odluke suda ustali oni koji su “do juče napadali” Beograd što su oni uopšte uhapšeni.

“Od Đilasa, Borka Stefanovića, Jovanovića. Vidite sada to opoziciono licemerje, kada je potrebno da se napadne Srbija, kako su oni odjednom nezadovoljni odlukom Suda. Juče ste govorili da nismo trebali da ih hapsimo, a sada su nezadovoljni. Dok ste vi vladali Srbijom ne samo da niste pitali sud, nego ste donosili političke odluke i tim odlukama ste pustili 1.800 albanskih terorista i pripadnika UČK koji su pobili mnoge Srbe, silovali Srpskinje i proterali srpsku nejač. tako ste vi radili”, rekao je on za Tanjug.

Podsetio je da je, za razliku od njih, aktuelna vlast locirala Albance naoružane do zuba, uhapsila ih, nakon čega su nezavisno tužilaštvo i sudstvo podigli optužnicu, koja je zatim i potvrđena.

“Za razliku od perioda do 2012 kad sud nije pitan, danas postoji pravna država. Kada se tako ponašaju jasno je da im nije stalo do odluka suda i do pravne države. Nismo mi naivni znamo vrlo dobro da su i dalje u pritvoru uhapšeni Srbi i to potpuno neosnovano. I borićemo se za svakog našeg Srbina. Kako je pušten Radoš Petrović, da budu na slobodi i svi ostali uhapšeni Srbi”, zaključio je Petković.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com