уторак, јул 23

(VIDEO) Tropski talas – upaljen crveni meteo alarm

0
39

Na snazi je crveni meteo alarm koji se neće gasiti ni narednih dana! Najtoplije je na usijanom betonu, a u urbanim sredinama su i noći tropske! Na ulici je samo onaj ko mora, a čak su i čekaonice ispred lekarskih ordinacija gotovo prazne tokom najtoplijeg dela dana.

U Nišu su 10. jula oko 11 sati izmerena 34 stepena. Na vrelom asfaltu je verovatno za nekoliko stepeni toplije. Od sunca se štiti ko kako može..

 – Šešir štiti od sunca, ne mnogo, ali štiti. Mene štiti, Smeta mi sunce, bez šešira ne idem nigde.

– Šešir je neophodan za ove vrućine. Uvek sa sobom ponesem neki sok, vodu,

– Naočare štite od sunca. Vruće je. Teško izdražavam. Imam klimu u kancelariji, ali je teško, kažu Nišlije.

U Nišu je sada UV indeks čak 9, a u četvrtak I petak biće 8 – što spada u vrlo visoke vrednosti, piše na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Lekari stalno apeluju da se po ovakvim vrućinama iz kuće ne izlazi bez preke potrebe. Zbog velikih vrućina, sezonski se javlju i prehlade, budući da klime stalno rade.

Međutim, i neke hronične bolesti koje se javljaju cele godine, sada zbog ovih klimatskih uslova se pogoršavaju. Dolazi do destabilizacije pacijenata. Mi smo u obavezi da tim pacijentima menjamo terapiju, pregledamo ih, tako da dosta pacijenata ima. Pošto su velike vrućine, ljudi izbegavaju da dolaze u onom periodu kad su najveće vrućine. To je i moj savet njima. To se odnosi na period dana između 12 I 16 sati . Takav je i priliv pacijenata, kaže spec. medicine rada prim. dr Dragan Đorđević.

Veći priliv pacijenata je u periodu od 7 ujutru do 12 sati u podne, da bi posle 16 sati pa sve do 20 uveče čekaonice ponovo bile pune. Na vrućine niko nije imun, naročito oni sa hroničnim bolestima.

Apostrofirao bih povišeni krvni pritisak, šećernu bolest. Čak leti, zbog širenja krvnih sudova i vrućine, kod većine pacijenata dolazi do pada krvnog pritiska. Međutim, i stresovi i radno angažovanje paciijenata dovode i do toga da varira pritisak, kaže spec. medicine rada prim. dr Dragan Đorđević.

Republički hidrometeorološki zavod upozorava da je na snazi crveni meteo-alarm. Toplotnom talasu za sada se ne vidi kraj, a temperature će narednih dana biti 39 I 40 stepeni.

Leave a reply