Tropsko voće uspeva i na asfaltu: Niški kivi u naselju Šljaka

Redakcija
3 Min Read

Tropski raj u srcu Niša. Borisav Perić više od 20 godina uspešno gaji kivi, a od nedavno i bananu i nar – voće karakteristično za mediteransko podneblje koje i na niškom asfaltu uspeva . Za sebe i prijatelje Borisav proizvede i preko 100 kilograma kivija od koga je pravio džem, ali I rakiju.Planira da uskoro zasadi I japansku mušmulu, voće slično našoj kajsiji.

.Da tropsko uspeva I bez mora dokazao je Borisav Perić koji u niškom naselju Šljaka više od 20 godina uspešno gaji kivi, a od nedavno i bananu i nar – voće karakteristično za mediteransko podneblje.

“  Moje drvo kivija doneo sam pre 20 godina iz Bara. Dosta I dobro rađa. Za njih sa primorja ja sam amater, ali sam ponosan na kvalitet. Star je preko 20 godina. Doneo sam ga iz Bara. Glavno drvo I 100 roda kivija da. Proizvedem ga za sebe, prijatelje i za vreme Božića malo prodamo”, kaže Borisav Perić.

Perić kaže da su prvi zasadi nastali iz radoznalosti, a danas su postali prepoznatljiv detalj njegovog dvorišta Za kivi je bitno da prve godine ne izmrzne.Posle raste dobro, kaže Berić koji je brojne specijalitete od ovog voća pripremao.

 “Ja moj kivi mogu da čuvam do juna. Mora da se ubere kada je temperatura do -2, obično se bere sredinom novembra. Pravili smo I džem, pa čak I rakiju od kivija. Ukusna je, ali realno našu domaću rakiju od šljive ne može da nadmaši,kaže Perić.

Ljubav prema ovim biljkama vodi Borisava. Zasadio je i  bananu I nar za koji se nada da će roditi za godinu,dve.

 “Ljubav mora da postoji.Biljka mora da se čuva, kao I dete. I da se voli. Kada se voli, biljka raste I lepo rodi,uvek imam viška, kaže Perić.

Osim južnog voća, u bašti Borisav ima I domaću papriku,paradajz,kupus,ali I ukrasno cveće.Posebno se izdvajaju veliki ukrasni suncokreti koji ovoj tropskoj oazi u naselju Šljaka daju poseban sjaj. Perić veruje da je njegov primer dokaz da priroda može da iznenadi i da uz pravu negu i upornost, i u srcu Srbije mogu da rastu plodovi koji mirišu na more.

 

Share This Article