TVRĐAVA VRAĆA ORGINALNI IZGLED I DOBIJA STAZE DUŽ BEDEMA (VIDEO)

Niška tvrdjava dobija šetališne staze duž bedema, od glavne Autobuske stanice, preko Rovčeta,  do tehničkih fakuleta. Po ugledu na beogradski Kalmegdan, biće dostupna turistima I  restauirana kao u doba kada je sagradjana.  Gradsko Veće odobrilo je novac za sufinansiranje projekta sanacije. Uredjenje treba da bude gotovo do kraja godine.  

Umesto zemlje i rastinja duž bedema Niške tvrđave, uređene šetališne staze. Projekat sanacije podrazumeva,   sredjivanje bedema i otvaranje staza za šetnju. U toku je javna nabavka za odabir izvođača. Posao će mu biti da poptuno preuredi ovaj deo niške Tvrđave za turiste.

U praksi,  je to  sredjivanje zidina i postavljanje oko 1300 metara staza, kaže Ivan Petković iz  Kancelarija za lokalno ekonomski razvoj

Projekat sanacije bedema i staza za šetnju u Niškoj tvrdjavi finansira Ministarstvo privrede Republike Srbije. Ukupna vrednost je  113.569.000 dinara, 40 miliona obezbedjuje Ministarstvo,  ostatak Grad Niš. Od 2017.g uloženo više od 60 miliona dinara u rekonstrukciju 3 sektora koja gledaju ka gradu,  uređenje Rovčeta, Letnje pozornice i mobilijara unutar bedema. Most koji vodi do Tvrdjave je deo šetališne zone u centru grada. Rekonstrukcija je sastavni deo preuredjenja centra Grada.